Áruszállítás és fuvarozás árak 2022-ben

Az utóbbi néhány évben jelentős gazdasági átrendeződést lehetett tapasztalni szinte mindegyik gazdasági és ipari szektorban lokális és globális szinten egyaránt. Ennek oka a jelentős gazdasági hatással rendelkező világjárvány volt, azonban az orosz-ukrán helyzet is nehézségek elé állítja a világgazdaságot. Már ti is bizonyára éreztétek a fuvarozás árak folyamatos változását, az üzemanyagáraktól kezdve, a díjszabásokon át, egészen a környezetbarát szempontok felerősödéséig.

Ebben a bejegyzésben összeszedtünk minden fontos információt a logisztikai piac új trendjeiről és változásairól, és összegeztük a fuvarozás árakat belföldi és nemzetközi fuvarozás esetén, amikkel tisztább képet tudsz alkotni az aktuálisan zajló piaci eseményekről.

Mi jellemzi a logisztika jelenlegi helyzetét?

Az elmúlt öt év eseményei meghatározták a világgazdaság jelenlegi helyzetét. Ahhoz, hogy az ellátási láncok sikeresen működhessenek fontos a rugalmasság és a szorosabb együttműködés a piaci szereplők között. Az utóbbi időben az ellátási láncok nem tudtak megfelelően működni, mivel a gyakori munka- és kapacitáshiány, a növekedő fuvardíjak, és a nyersanyag-hátralék okozta zavarok miatt a belföldi és nemzetközi áruszállítás is nehézségekbe ütközött. Ezen felül kihívást okoznak a folyamatosan változó fuvarozás árak mint a kilométerdíjak, tarifák és az üzemanyagárak is.

Mindezek ellenére nincs ok az elkeseredésre! Az ellátási láncok és a logisztikai ipar szereplői folyamatosan új, innovatív ötletek kihasználásával (például az LTL típusú fuvarozási megoldás) képesek megküzdeni a különböző problémákkal. Az egyik ilyen megoldást a technológiai újításokban kereshetjük. Számos vállalat szánja el magát az ellátási láncainak automatizálására, új szállítás kezelő rendszereket alkalmazására, illetve az erősebb digitalizációra is.

Az elmúlt években hatalmas befektetések történtek a logisztikai szektorba, mivel jelentősen növekedett az internetes vásárlások száma. Egyes előrejelzések szerint az európai e-kereskedelmi szegmens 2025-re elérheti akár az 570 milliárd dolláros értéket is. Várhatóan a folyamatautomatizálás piaca is erősödni fog, ami nagyban megkönnyíti a különböző logisztikai folyamatokat. Fontos szempont a környezettudatosság is, így várhatóan a fenntartható logisztika is egyre nagyobb teret nyer majd.

Fuvarozás árak 2022-ben – mennyi az annyi?

A fuvarozási és egyéb szállítási árak számos különböző tényezőből tevődnek össze. Ezek közé sorolhatjuk az energiaárakat és üzemanyagárakat, a növekvő nyersanyagárakat, de az adott lokális, globális gazdaság változásait is. Sok esetben az új szabályozások bevezetése növelheti a belföldi, nemzetközi fuvarozás árakat (mint a május 21-től megváltozott fuvarozói engedélyre vonatkozó új szabályok).

Belföldi fuvarozás árak

Ebben a bekezdésben összegyűjtöttük, hogy milyenek az átlagosnak számító belföldi áruszállítás árak, költöztetés árak és bútorszállítás árak. A feltüntetett árakeltérőek lehetnek, például olyan tekintetben, hogy az adott vállalat milyen kiállási-, kilométerdíjjal, tarifákkal dolgozik.

Áruszállítási árak

Az árak meghatározásához fontos, hogy milyen járművel történik az áruszállítás. Ebben az esetben a 3,5 tonnás teherautós szállítást vettük példának, lakossági szolgáltatás esetén. A különböző tarifák kiszámítása előtt szinte mindengyik fuvarozócégnek van kiállási díja. Ez átlagosan 6.500Ft-ról indul, de vannak olyan cégek, amik Budapesten belül nem számítanak fel kiszállási díjat, viszont üzemanyag- és fenntartási költséget igen. A kiállási díj után fontos, hogy hova kell az adott árukat szállítani (Budapestre és környékére, vidékre vagy külföldre). A szolgáltatásokban számos eltérést tapasztalhatunk:

  • Vannak olyan cégek, ahol a budapesti szállítás óradíjas (pl. 6.500Ft/óra), míg a vidéki szállítás kilométerdíjas (pl. 360Ft/km).
  • Egyes vállalatok Budapest belterületére magasabb kilométerdíjat számolnak fel, mint vidékre (pl. vidékre 100km alatt 170Ft/km, 100km felett 190Ft/km, de Budapesten belül 240Ft/km árakkal dolgoznak).
  • Másoknál a budapesti szállítás alapdíjas, míg a vidékire még pluszban rájön a kilométerdíj (pl. Budapesten belül 10.000Ft/óra, míg vidékre 10.000Ft/óra+160Ft/km).
  • Olyan cég is akad, ami a budapesti és vidéki áruszállítás esetében is azonos fuvarozás árakkal dolgozik (150Ft/km áron).

Ezen felül szinte mindegyik cégnél elérhető a további rakodók bérlése, aminek az összege átlagosan 2-3.000Ft között szokott mozogni. Az ÁFÁ-t általában nem tartalmazzák az árak!

Költöztetési árak

A költöztetési árak hasonlóak mint az áruszállítási árak, azonban vannak különbségek, amik miatt változhat a díjszabás. Költöztetés esetében a sofőr, a rakodók száma, a bútorok/tárgyak körülbelüli súlya és mennyisége, illetve az igénybevétel helye határozza meg a végösszeget. Budapesten a teherautóbérlés rakodó sofőrrel 5.000Ft-tól kezdődik. A rakódók bérlését egyes cégek beépítik a szolgáltatási csomagba, míg mások külön jelzik a rakodók órabérét (ez általában 2-3.000Ft). Vidéki költöztetés esetén szinte minden fuvarozócég kilométerdíjat számol fel az alapdíjon felül, aminek az alsó összege körülbelül 95-100Ft/km.

Bútorszállítás árak

A korábbiakhoz hasonlóan a bútorszállításban is vegyesen oszlanak el a szolgáltatási költségek. Vannak cégek, amik fix összeggel dolgoznak, vidéki szállítás esetén pedig az alapdíjon felül kilométerdíjat számolhatnak fel. Ennek alapösszege átlagosan 7-25.000 Ft között, kilométerdíja pedig 100-360 Ft/km között mozog.

Nemzetközi fuvarozás árak

Nemzetközi viszonylatban kevesebb cég kínál a korábbiakhoz hasonló szolgáltatásokat, azonban így is számos választási lehetőség akad. Költöztetés és áruszállítás esetén a cégek általában előzetes egyeztetés alapján határozzák meg az egyedi fuvarozás árakat. Ennek ellenére vannak olyan cégek is, ahol az adott jármű paramétereinek és a sofőrök számának megfelelően (pl. ponyvás vagy nyitott, 25 köbméteres,  2 tonna teherbírású teherautóval) számítanak fel fix fuvardíjat, ami átlagosan 200-250Ft/km áron elérhető, máshol pedig 3,5 tonnás teherautót kettő sofőrrel 0,5EUR/km áron bérelhetünk fel.

Hogyan érdemes fuvarozó céget választani?

Logisztikai célok tisztázása

Ahhoz, hogy a számodra legjobb fuvarozó céget válaszd, számos szempontot ajánlatos figyelembe venned. Az első és nagyon fontos lépés meghatározni, hogy milyen logisztikai céllal szeretnél fuvarszolgáltatást igényelni. Célszerű átgondolni, hogy belföldi vagy külföldi logisztikai partner mellett érdemesebb inkább döntened. Magasabb számú belföldi megrendelés esetén, tanácsosabb belföldi partnert választani, mivel ezzel támogatod a hazai vállalkozásokat, illetve költséghatékonyabb lehet a fuvarozás is.

A kiválasztásnál fontos azt is átgondolni, hogy milyen rendszerességgel és határidőkkel szeretnél árut szállíttatni, vagy ha csak egy egyszeri költözésről vagy bútorszállításról lenne szó.

Az áruk logisztikai igényeinek feltérképezése

Ha megvan a megfelelő partner, úgy ideje a csomagokat is szemügyre venni. Fontos meghatározni az áru típusát (törékeny – üvegek, elektronikai eszközök, porcelánok, veszélyes – vegyi anyagok, túlsúlyos), mivel ez alapján kell járművet igényelni, illetve a rakományokat becsomagolni.

Ajánlatkérés

Az ajánlatkérést célszerű több fuvarozó cégnek is elküldened. Miután a cégek az ajánlatot megküldték, sokkal könnyebb lesz mérlegelned és választanod a cégek közül.

Logisztikai partner kiválasztása

A kiválasztásnál tanácsos minden érvet és ellenérvet összegyűjteni, így az ár mellett a kommunikáció rugalmasságát és a garanciákat is számításba venni. Ha ezt kellő figyelmességgel teszed meg, úgy biztosan nem ütközöl semmilyen problémába majd! Mielőtt partnert választanál érdemes alaposan körbenézned, mivel az olcsóbb szolgáltatás gyakran nem jelent jobbat. Magasabb árakért cserébe magasabb színvonalú szolgáltatást kaphatsz, például modernebb gépjárműparkot, biztonságosabb, környezetbarátabb szállítási körülményeket, jobb kommunikációt és garanciákat, stb.

Ha vállalkozásként vagy magánszemélyként csomagjaid szállításán töröd a fejed, úgy a fuvar.hu szolgáltatásai között nem csak magas minőségű, de környezetbarát szállítási módok közül válogathatsz. Ha pedig további érdekes cikkeket olvasnál, úgy látogasd meg a blogunkat!

Szöveg: Reitmesz Kornél, fotó: Unsplash