Fenntartható logisztika

Egyre többünket foglalkoztat a fenntarthatóság kérdésére, melyre mi, a Fuvar.hu-nál nagy figyelmet fordítunk munkánkban és a magánéletünkben egyaránt. Technológiai innovátorokként egyértelmű cél számunkra, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjuk magunk után. Ebben a blogcikkben általánosságban a fenntarthatóságról, a logisztikai iparágban rejlő gyakorlati, direkt és indirekt megoldásokról, illetve a Fuvar.hu környezetünkért kidolgozott stratégiájáról olvashattok bővebben.

Ma már megfigyelhető, hogy egyre népszerűbbé vált, ha egy vállalat érzékenységet mutat a környezetvédelem, zero wastelifestyle és a fenntarthatóság felé. Ahhoz viszont, hogy ezek ne csak felkapott fogalmak legyenek, hanem a gyakorlatban megvalósítani kívánt célok is, nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mit is értünk pontosan a fenntarthatóság alatt.

“A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely megfelel a jelen igényeinek anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékeinek a saját szükségleteink kielégítésére és életstílusuk megválasztására való képességét.” (Brundtland jelentés, 1987)

A szállítmányozási és logisztikai ágazatokban a globális szén-dioxid kibocsátás 14%-át teszik ki. Ez meglehetősen magas mutatószám, ezért is lényeges kérdés az ilyen jellegű vállalatok számára fenntarthatóság és a környezetvédelem.

 Az üvegházhatást okozó gázok visszaszorítására irányuló kezdeményezésekben, ma már lehetőség van arra, hogy a régi megoldásokat újragondoljuk és megreformáljuk. Így lehet a lehető leghatékonyabb módon kompenzálni a fuvarok során kibocsátott szén-dioxid mennyiséget.

A környezettudatos fuvarozásban résztvevő felek energiahatékonyságra törekednek.

A cél, megtalálni azt az irányt a szállítmányozásban, ami fenntartható lesz az emberek, illetve a társadalom számára.

Milyen lehetőségek és eszközök állnak rendelkezésünkre a környezettudatos fuvarozás megvalósításához?

Ha megvizsgáljuk a hazai és a nemzetközi piacot, akkor azt tapasztaljuk, hogy egyre szélesebb körű megoldásokat szállítanak a vállalatok a fenntarthatóság jegyében.

Egy fontos szempont lehet a szállítandó áru csomagolásának az anyaga.

Az újrahasznosított, környezetbarát csomagolás mellett, ki kell emelnünk a csomagolás mentes áruk szállításának a koncepcióját is. A holland Schoeller Allibert, egy olyan multinacionális vállalat, ahol ergonomikus kialakítású, környezetbarát tároló dobozokat gyártanak, amikkel az útvonalakat több irányba is lehet hasznosítani:

·A furgonok, kamionok holttereinek a maximális kitöltése: Egymásba rakható ládák használatával nincs szükség a félig megrakodott járművekkel többször útra kelni, aminek a vállalat és a környezet is egyaránt megfizeti az árát.

Az üres járatok megszüntetésével, az operációs feladatok összehangolásával hatékonyan lehet redukálni a CO2 kibocsátást.

A kamionok, nagyobb furgonok esetében számtalanszor előfordult már, hogy a szállítmány nem fért fel a járműre a szállítóeszközök miatt. Schoeller erre kitalált FLC konténereit összehajthatónak tervezték, ezáltal kevesebb helyet foglalnak, illetve lehetőséget biztosít arra, hogy visszafelé is történjen áruszállítás.

Az alternatív üzemanyagok, elektromos és hibrid járműflották, megújuló energiaforrások bevezetésével csökkenthető az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Az UPS, amerikai szállítmányozási és logisztikai vállalat flottakezeléséért felelős igazgatója, Scott Phillippi egy technológiailag integrált flottahálózatot szeretne létrehozni. A megoldást a „Tesla szerű” járművek bevezetésével valósítaná meg, ezért már 125 darab közepes teherautót rendeltek a Teslától.

A világ is az innováció felé fordul, a robotika fejlesztésébe sok iparág invesztál energiát. Nem mehetünk el szó nélkül a robot futárok mellett, akik a földön járnak és nagyobb súlyt is képesek elvinni, akár hosszabb távon.
Robert B. Carter a FedEx Corporation vezérigazgatója szerint nagy valószínűséggel pár éven belül már az irodákban és az otthonainkban is megjelenhetnek a kézbesítő robotok.

Mit teszünk mi a környezetünkért?

A Fuvar.hu direkt és indirekt módon is igyekszik kompenzálni a fuvarok során kibocsátott szén-dioxid mennyiséget.

Az ELTE Matematikai Intézetének segítségével egy olyan járattervező algoritmust fejlesztünk, aminek a segítségével az üres, szabad raktereket maximálisan ki tudjuk használni.  A fuvarok optimalizálásával tovább csökkentjük a környezeti terhelést.

A CO2 megkötésére a MyForest csapatával együttműködve, fákat ültetünk hazánk területén.

A keletkezett szén-dioxid mennyiségnek a kiszámításakor A Myers és Goreau tanulmány alapján egy megtermett fa évente átlagosan 25 kg szén-dioxidot képes megkötni. Ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy hány fát kell ültetnünk, tudnunk kell, hogy az összes fuvarunk mennyi CO2 felszabadulással jár. Ennek érdekében folyamatosan nyomon követjük az általunk okozott kibocsátást úgy kalkulálva, hogy az ültetést követő 10 éven belül semlegesítsük a szennyezést. Amikor fuvart teljesítünk, kiszámoljuk a keletkezett szén-dioxid mennyiséget, majd 10 éves ciklusra vetítve megállapítjuk, hogy mekkora részt kell vállalnia az ültetés árából a szállításnak.

Az elmúlt évek eredményei közé tartozik 1010 db fa ültetése és 252 500 kg CO2 megkötése.

Bár pontosan tudjuk, hogy a faültetés csak félmegoldás, hiszen ezzel csak az érzékenységünket és akaratunkat fejezzük ki, hogy mi szeretnénk tenni valamit a környezetünk védelméért, de ez nem jelenti azt, hogy a logisztikai iparág eleget tesz a küldetésben, a következő generációknak is hasonló képességei fennmaradjanak a kérdésben.

Az álláspontunk az, hogy ezt úgy lehet jól csinálni, ha kimegy a cég és együtt elvégezzük ezeket az erdőtelepítési és gazdálkodási feladatokat. Legyen szó a facsemeték ültetéséről, tányérozásról, csapatunk mindig örömmel, verejtéket nem kímélve vesz részt ezeken az eseményeken, ezzel is kifejezve elkötelezettségünket a fenntarthatóság iránt.

A tapasztalatok alapján, jó társaságban, napsütéses időben, valami maradandót alkotni, és rávenni erre a kollégáidat is mindig óriási élmény, amire szívesen emlékszik vissza az ember.

A jövőben igyekszünk még nagyobb hangsúlyt fordítani a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre.
Szeretnénk innovatív megoldásokkal szolgálni az ügyfeleink számára, akár új környezetbarát csomagolóanyagok, akár az elektromos járművek bevezetésével.

Szöveg: Kertész Luca