Csomagszállítás háztól-házig: Mikor döntsünk mellette?

Csomagszállítás háztól-házig

A háztól házig szolgáltatás egy egyre gyakrabban használt, kényelmes módja csomagjaink eljuttatásának egyik helyről a másikra, mindezt anélkül, hogy ki kellene mozdulnunk a lakásunkból. Kecsegtetőnek tűnhet az ajánlat, de pontosan mikor érdemes a csomagszállítás háztól-házig szolgáltatást választanunk, illetve milyen hátulütői és előnyei lehetnek a folyamatnak? Ezt a globális szinten elterjedt, több mint 200 országban elérhető, egyre felhasználóbarátabb csomagszállítási módot olyan csomagküldő cégek is alkalmazzák, mint a DPD és a GLS, de hazai kontextusban akár a Magyar Posta Zrt-nél is igényelhetünk ilyen szolgáltatást a feladott küldeményeink külföldi és belföldi kiszállíttatására, illetve nyomon követesére.

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk minden fontos információt ahhoz, hogy a lehető legjobb döntést hozhasd a megbízható csomagszállítási mód kiválasztásánál, illetve kiemeljük azt is, hogy a Fuvar.hu szolgáltatásai miképpen tudnak segítséget nyújtani és növelni a felhasználói élményt.

A csomagszállítás háztól-házig szolgáltatás tudnivalói

Ha valamilyen indíttatásból úgy döntenél, hogy a csomagjaid szállításával szeretnél megbízni egy céget, ma már számtalan különböző lehetőség áll a rendelkezésedre, amik közül kiválaszthatod a számodra legideálisabb csomagszállítási módot. A hagyományos postai szolgáltatásokhoz képest a belföldi és nemzetközi csomagszállítási cégek egyre rugalmasabbak és a megrendelői élmény egyre magasabb szintű figyelembevételével kínálnak újfajta, átlátható csomagszállítási módszereket. Az egyik ilyen szállítási mód kifejezetten arra az esetre alkalmazható, ha a kicsi vagy nagyobb méretű csomagodat háztól házig, kényelmes körülmények között szeretnéd feladni belföldre vagy akár külföldre is.

Napjainkban ezt a szállítási módszert szinte már mindegyik nagyobb, illetve a legtöbb feltörekvő logisztikai cég is alkalmazza, azonban cégenként változhatnak a feladás módjával, a csomagok kritériumaival kapcsolatos feltételek, ezért minden esetben érdemes alaposan utánajárnod az adott cég csomagfeladási részleteinek! A belföldi csomagszállításon kívül egyes cégek lehetőséget biztosítanak a nemzetközi csomagszállítás háztól-házig szolgáltatásra is, sőt a kisméretű csomagfeladás mellett nagyméretű (40 kg feletti) csomagokat is lehetőséged van feladni a szolgáltatás keretein belül. Ezekről mind megtalálod a  megfelelő, részletes információkat az adott logisztikai cég honlapján.

Szolgáltatások, kritériumok, hasznos információk

Általánosan a csomagküldő cégek szolgáltatásainak keretein belül igényelheted a kis- és nagyméretű csomagjaid elszállíttatását, a bútoraid költöztetését, illetve a bevásárlásod házhozszállítását is. Hogy a későbbiekben ne okozzon fejtörést, hogy vajon mit felejtettél el a csomagküldésed során, összegyűjtöttünk néhány fontos információt. Most sorra vesszük, hogy milyen tényezőkre kell odafigyelned a megrendeléskor, hogy minden rendben történhessen.

  • A megrendelés előtt, a csomagod megfelelő becsomagolását követően, mindig ellenőrizd a feladni kívánt csomag pontos paramétereit (súly, méret), hogy ez alapján választhasd ki a megfelelő szolgáltatási csomagot a cég oldalán!
  • Költözés esetén figyelj, hogy minden szükséges csomagolóeszköz a rendelkezésedre álljon, és ezeket megfelelően használd!
  • Gondold végig, mennyire sürgős a csomag kiszállítása és ennek függvényében keresd meg a számodra legmegfelelőbb szolgáltatást. Vannak időszakok, amikor magasabb számban érkeznek rendelések (például a karácsonyi időszakban), így próbáld meg időben feladni a csomagodat, hogy az rendben, időben megérkezhessen!
  • Mindig tájékozódj az adott cég fizetési módjairól, például arról, hogy van-e utánvételes fizetésre lehetőség!
  • Aktívan figyeld a megadott elérhetőségeidet (e-mail, telefonszám), hogy a szállítással kapcsolatban mindig naprakész legyél!

Csomagszállítás háztól-házig szolgáltatás esetén megrendelőként általában szükséged lehet egy otthon kinyomtatott fuvarlevélre, amit fel kell ragasztanod a feladni kívánt csomagodra. Emellett egyéb adminisztrációs teendők is szükségesek lehetnek, így ezeknek mindenképpen járj utána még a megrendelés előtt! A folyamathoz egyes cégeknél regisztrálnod kell, máshol azonban nem, általában elegendő a megrendelés elküldéséhez szükséges adatokat kitöltened a cég honlapján. Amennyiben nemzetközi csomagot adnál fel, úgy az annak biztosítására fordított összeg, illetve a célország (EU tagország vagy sem) miatt a szolgáltatás összege magasabb lehet, mint belföldön.

A háztól házig szállítás mellett kérheted a csomagod csomagpontra történő szállítását is, ebben az esetben a futár az adott ponton helyezi el a csomagot, és a címzettnek a helyszínen kell átvennie és hazaszállítania a csomagot.

10 érv a háztól házig csomagszállítás mellett

Napjainkban sokféle csomagszállítási mód között válogathatunk, de mégis miért érdemes a háztól házig szolgáltatás mellett döntenünk? Ezeket gyűjtöttük össze most 10 pontban:

  1. A megrendelésed bármikor és bárhonnan leadhatod az általad választott futárszolgálatnak, ami akár azonnal el is viheti a feladni kívánt csomagod!
  2. Dőlj hátra nyugodtan, mivel a választott cég szakemberei pillanatok alatt kiérkeznek hozzád, felpakolják és elszállítják az általad megadott helyszínre a csomagodat, így nem kell a pakolással bajlódnod!
  3. Utálod, hogy sorba kell állnod, és hogy nem tudsz más, fontosabb dolgokkal foglalkozni? Ha ezt a szolgáltatást választod, búcsút inthetsz a hosszú várakozási időnek, mivel bármikor kényelmesen elindíthatod a megrendelési folyamatot!
  4. Számos fizetési mód közül választhatsz, sok esetben akár utánvétellel is fizethetsz!
  5. Minél több, annál jobb!A magasabb csomagszámú rendelésekre különböző kedvezményeket vehetsz igénybe!
  6. A feladott csomagod státuszával kapcsolatban bármikor elérheted a megbízott cég ügyfélszolgálatát vagy weboldalát, így naprakészen tájékozódhatsz a kiszállításról!
  7. Egyes cégek esetében a csomagok nyomonkövetési funkciójával online, valós időben is követni tudod a kiszállítás aktuális státuszát!
  8. Nem kell félned egy esetleges káreseménytől, a csomagszállító cég a választott szolgáltatás alapján biztosítja a csomagodat!
  9. Szabadon kiválasztható szállítási határidővel számolhatsz, így előre tudhatod, hogy körülbelül mikorra várható a feladott csomag kiszállítása.
  10. A folyamatosan elérhető ügyfélszolgálatok miatt nem kell aggódnod, ha valamilyen változtatást szeretnél eszközölni a megrendeléseddel kapcsolatban.
  11. Egyszerűbb a szolgáltatás megrendelése, mint bármikor korábban! A cégek weboldalán néhány kattintással elintézheted a csomagjaid feladását!
  12. A teljes folyamat rövid időt vesz igénybe, így ha szükséges, azonnal és gyorsan el tudod intézni a megrendelést, és akár már aznap el is szállítják a csomagodat!

Csomagszállítás háztól-házig: hátrányok

Ahhoz, hogy a csomagod szállításának tekintetében mindenképpen a megfelelő döntést hozhasd meg, fontos, hogy tisztában legyél az említett szolgáltatás hátrányaival is. Az alábbi 6 pontban olvashatsz arról, hogy milyen negatív szempontokat kell esetlegesen figyelembe venned a számodra legmegfelelőbb szolgáltatás kiválasztásánál:

  1. A kényelmi szolgáltatások igénybevételét minden esetben meg kell fizetni, így más szolgáltatásokhoz képest magasabb szolgáltatási árakkal számolhatsz.
  2. Kisebb vállalatok és cégek esetében korlátozottak az igénybevehető szolgáltatások és erőforrások. Emiatt egyes szolgáltatások nem elérhetőek, ez pedig ronthatja az elégedettségi élményt. (Például a nyomonkövetési funkció elérhetősége ebben a tekintetben cégenként eltérő lehet.)
  3. A megrendelésben megadott személyes, illetve a csomagokkal kapcsolatos adatainkat utólagosan nehéz, problémás lehet módosítani, sok esetben a megrendelés leadása után erre nincs vagy csak közvetetten van lehetőség.
  4. Mivel általában limitált a feladott csomag maximális mérete, így az értük kifizetett szállítási díj a csomag méretétől függően drasztikusan megemelkedhet. Mindig mérd le a feladni kívánt csomagodat a megrendelés leadása előtt!
  5. Amennyiben rövidebb szállítási határidővel szeretnéd a csomagod kiszállítását kérni, úgy ebben az esetben extra költségeket számolhat fel a kiválasztott cég.
  6. Az általad megadott csomagszállításra és kiszállításra vonatkozó időablakban folyamatosan elérhetőnek kell lenned a megrendelésben megadott elérhetőségeken, mivel csak így tudják megfelelően el- és kiszállítani a feladott csomagot/csomagokat.

Összességében elmondható, hogy a csomagszállítás háztól-házig szolgáltatás egy kifejezetten hasznos és innovatív módja a csomagjaink fuvarozásának, így helyettesítve a korábbi, hagyományos csomagfeladási módszereket egy sokkal kényelmesebb formával. Egyebek között nincsen várakozási idő, sorban állás, bárhonnan és bármikor igényelhetjük a kért szolgáltatást, azonban mindenképpen számolnunk kell az emiatt felmerülő extra költségekkel.

Amennyiben szeretnéd átlátható, fenntartható és környezetbarát formában megoldani a csomagjaid elszállíttatását, úgy a fuvar.hu-nál mi segítünk abban, hogy háztól házig szállíttassuk belföldön a csomagjaidat, illetve további hasznos szolgáltatásinkról is olvashatsz!

Szöveg: Reitmesz Kornél, fotó: Unsplash