Rugalmas logisztikai megoldások: az LTL szállítás

A megfelelő logisztika kialakítása minden vállalkozás életében – legyen az akármilyen kicsi vagy nagy – kulcsfontosságú feladat. Az áruk mozgatásának módját azonban rendkívül sok tényező befolyásolja, így egy költséghatékony és mellette minden igényt kielégítő szállítási folyamat kialakítása komoly kihívás lehet, mind a szolgáltatást igénybevevő ügyfelek, mind pedig a fuvarozó cégek számára. Az egyre modernebb technológiák és változó igények lehetővé tették a logisztikán belül is a személyre szabott és valóban egyedi szolgáltatások megjelenését, amelyek közül az egyik legnépszerűbb az LTL típusú fuvarozási megoldás.  

Mi is az az LTL szállítás?

Az LTL, azaz a less-than-truckload a szállítmányozás egy olyan különleges ágazata, amelyet kis méretű, vagy mennyiségű áru fuvarozására alkalmaznak előszeretettel. Az LTL, vagy magyarra fordítva részrakományos szállítás lényege, hogy az adott szállítóeszközön nemcsak egy megbízó csomagjai, hanem több megrendelő árui is egyszerre helyet kapnak. Így kisebb mennyiségű rakomány (kb. 2000-5000 kilogramm közötti) mozgatása jóval olcsóbbá válik, mintha a teljes rakteret kellene igénybe venni.  

Az LTL szállítási mód megtérülését számos tényező befolyásolja, amelyek szerencsére könnyen definiálhatók. Az első és talán legkézenfekvőbb a távolság, amely alatt a raktár és a célállomás közötti távot értjük. Fontos tényező még a szállítandó áru típusa, ugyanis ha törékeny, vagy speciális előkészületeket igénylő rakományról van szó (például hűtést igénylő árucikkek) az kihatással lehet az árképzésre. Továbbá még számításba kell venni a szállítandó áruk méretét, illetve, hogy milyen határidővel kívánjuk azokat célba juttatni.  

Hogyan működik és milyen előnyei vannak az LTL szállításnak?

A legtöbb LTL alapú szállítás hasonló működési elven alapszik. A szállítandó árucikkek központi raktárakba kerülnek, ahonnan kisebb, a célállomáshoz lehető legközelebb lévő kisebb tároló központokban kötnek ki. Ezekből a mini-hubokból kerülnek később a megrendelt árucikkek az ügyfelekhez. AZ LTL-el való szállításnak ebből fakadóan rengeteg előnye van, különösen, ha az adott rakomány mérete és típusa beleesik a részrakományos szállítás optimális paramétereibe.

A környezet védelme egyre nagyobb szerepet kap a modern logisztikában. Az LTL nyújtotta megoldások jelentősen kisebb terhet rónak a természetre, ugyanis a raktér megosztásának köszönhetően kevesebb teherautóra van szükség a fuvarok teljesítéséhez. A kevesebb jármű pedig jóval kevesebb károsanyag kibocsátással és üzemanyag fogyasztással jár. Az LTL tehát a zöld logisztika egyik legnagyobb úttörője, és nem véletlen, hogy egyre nagyobb szerepet kap a szállítmányozási piacon belül.

A legtöbb áruforgalommal foglalkozó vállalatnál gyakran visszatérő probléma a megfelelő raktározás és raktárkészlet fenntartása. Az LTL azonban ezekre a kihívásokra is megoldást nyújthat. A szállítási módnak köszönhetően nem kell minden esetben egy teljes kamionnyi árut a telephelyek vagy a boltok között fuvarozni, így jóval kisebb készlet tárolása is elegendő lehet a fogyasztói igények kielégítésére.

A logisztikán belül sokáig alapelvnek számított, hogy csak úgy lehet igazán gazdaságos a fuvarozás, ha egy kamion teljes rakterét képesek vagyunk megtölteni, ugyanis ha nincs kihasználva egy jármű teljes kapacitása, a fennmaradó helyen gyakorlatilag levegőt szállítmányozunk. Az LTL szolgáltatást biztosító fuvarozó cégek piacra lépésével azonban ez a szemlélet mód megváltozott. A részrakományos szállítás megjelenésével kinyílt a piac, és rengeteg olyan kisvállalkozás, vagy e-kereskedelemmel foglalkozó cég lépett be a logisztika világába, akiknek ezelőtt nem érte volna meg a nagy rakterű fuvarozási szolgáltatásokat igénybe venniük. Az LTL tehát megteremtette a gazdaságos logisztikai működés alapjait, mind a fuvarozással foglalkozó vállalatoknak, mind pedig az árucikkeket és szolgáltatásokat termelő, illetve értékesítő cégek számára.        

Az LTL szállítással való fuvarozás még jó pár olyan előnnyel jár, amellyel mind az ügyfél mind pedig a szolgáltató profitálhat:

Gyors átfutási idő – Az LTL lehetővé teszi a just-in-time fuvarozást, azaz a termékek akkor kerülnek az adott értékesítő helyre amikor azokra szükség van. Az ügyfelek így szinte azonnal hozzájuthatnak a kívánt termékekhez, továbbá az értékesítők is jelentős tárolási kapacitásokat szabadíthatnak fel üzletükben.

Nyomkövetés – Az LTL fuvarozásból származó adatok lehetővé teszik az egyes árucikkek nyomon követését, ezzel is egy plusz szolgáltatást nyújtva a megrendelők számára.

Biztonság – Az e-kereskedelem területén számos kis- és mikro vállalkozás a postai úton való kézbesítést választja csomagjai célbajuttatására. Az LTL-el való kiszállítás azonban a postánál egy kiszámíthatóbb és biztonságosabb alternatívát kínál a kézbesítések teljesítésére. A fuvarozó cégek külön erre a célra dedikált erőforrásokkal rendelkeznek annak érdekében hogy az adott csomag pontosan és sérülésmentesen érjen célba.  

Csökkentett környezetterhelés – A teherautók, kamionok és más egyéb szállítójárművek magasfokú kihasználtságával jelentősen csökkenthető a fuvarozások alkalmával keletkező károsanyag kibocsátás.

Árverseny – Az LTL szolgáltatás lehetővé teszi a fuvarozók közötti versenyt. A szállítmányozók az erre dedikált online felületeken közzé tehetik szabad kapacitásikat, amelyek közül a megrendelő saját igényei szerint kiválaszthatja a számára legmegfelelőbbet. 

LTL vagy FTL?

Az LTL és az FTL szállítási módok között a legfontosabb különbség, hogy míg a részrakományos szállítás során a raktér több részre oszlik a különböző megbízok között, addig az FTL típusú fuvarozások alkalmával az egész rakodófelületet egyetlen cég csomagjai foglalják el. Fontos kiemelni, hogy az egyik szállítási mód nem szükségszerűen jobb a másiknál. A szállítandó árucikkek mérete és súlya meghatározó faktor lehet abban, hogy melyik fuvarozási mód éri meg legjobban az adott vállalkozásnak. Az LTL szolgáltatásnak számos előnye van, azonban minden esetben érdemes mérlegelni az FTL nyújtotta lehetőségeket is.

Amennyiben a szállítandó áru mértéke képes teljesen megtölteni a jármű csomagterét, úgy szinte biztos, hogy az FTL szállítás lesz a legkedvezőbb módja az árumozgatásnak. A teljes rakományos fuvarozás másik előnye, hogy a szállítási folyamat során egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritka esetekben kerül az áru átmozgatásra a csomagtéren belül. AZ LTL-es szállítás során, működési elvéből kifolyóan, előfordulhat, hogy a szállítás alatt lévő cikkek többször le, vagy átpakolásra kerülnek, ezáltal megnőhet a csomag sérülésének veszélye. Az FTL szállítás során nincsenek beiktatva köztes megállók, hanem a szállítandó áruk közvetlenül a célállomásra kerülnek. Előfordulhat, tehát hogy az FTL megoldások alkalmazásával, hamarabb eljuttatthatjuk a rakományt annak végső rendeltetési helyére.

Fontos a fuvarozás kiválasztásakor a lehető legtöbb faktort figyelembe vennünk annak érdekében, hogy a felmerülő igények kellő mértékben kielégüljenek. A Fuvar.hu felülete jelentősen megkönnyíti a választást: honlapunkon a speditőrök kiválasztásakor minden szükséges információt feltüntetünk. Azonban, ha további segítségre van szüksége, keresse fel szakembereinket, akik készséggel válaszolnak kérdéseire! 

Az árufuvarozás költséghatékony megszervezése egyáltalán nem egyszerű feladat. Rengeteg tényező befolyásolja a szállítandó árucikkek méretétől, súlyától kezdve a célállomásig megteendő távolságig. Különösen igaz ez azon áruk logisztikájára, amelyek alacsony mennyiségükből fakadóan nem tudnak kitöltetni egy teljes rakodófelületet, így költség hatékony mozgatásuk speciális szállítási megoldásokat igényel. AZ LTL típusú fuvarozások erre problémára kínálnak biztonságos, gazdaságos és környezetbarát megoldást.

A Fuvar.hu kiemelkedő minőségű szolgáltatásai megoldást kínálnak logisztikai kihívásaira, legyen szó teljes, vagy részrakományos árumozgásról. Oldalunkon számtalan lehetőség közül választhat, mi pedig garantáljuk, hogy rakománya gyorsan és biztonságosan célba jut.