A szállítás kezelő rendszerek kiemelt szerepe a logisztikában

Egy fejlett szállítás kezelő rendszer olyan, mintha a legfelkészültebb diszpécserek népes csapata dolgozna a szállítmányozással kapcsolatos teendőink optimalizálásán éjt nappallá téve. Egy olyan modern technológián alapuló digitális felület, aminek a segítségével az áruszállítást érintő tevékenységeink hatékonyságát tudjuk finomhangolni.

A cikkben megmutatjuk, hogy pontosan mikor indult ezeknek a rendkívül hasznos rendszereknek a használata, milyen szintre fejlődött ez a technológia napjainkig, és mi várható vele kapcsolatban a jövőre nézve.

Feltárjuk, hogy milyen előnyök származhatnak egy korszerű szállítás kezelő rendszer, vagy másnéven TMS szoftver alkalmazásából, illetve mire célszerű fokozott figyelmet fordítani a bevezetésük kapcsán.

A szállítás kezelő rendszerek szerepe

Egy korszerű szállítás kezelő rendszer komplex rálátást biztosít az áruszállítás folyamatának egészére, miközben lehetőséget kínál a hatékonyabb tervezéshez és megvalósításhoz. Az alkalmazásán keresztül növelhető a vásárlói elégedettség, fokozható az értékesítés volumene, egyenes utat teremtve a vállalkozások növekedéséhez.

Az egyre dinamikusabb fejlődést produkáló globális kereskedelmi környezetben és az egymással párhuzamosan működő folyamatok zűrzavarában ma már szinte elképzelhetetlen a logisztika eredményes koordinálása fejlett szállítás kezelő rendszer nélkül.

A szállítmányozás hatékonyságát segítő platformok alkalmazása egészen az 1980-as évekre vezethető vissza. A folyamatos fejlesztéseknek hála a mai modern változatok már iparágtól és cégmérettől függetlenül is képesek eleget tenni az egyre csak növekvő igényeknek. Egyértelműen gyorsabb megtérülés várható a rendszer használatából, emellett pedig az ellátási láncok közötti magasabb szintű együttműködés feltételei is elősegíthetők rajta keresztül.

A korszerű szállításirányítási rendszer TMS napi szintű alkalmazása főként az áruszállításban és kereskedelemben érintett vállalkozások számára releváns kérdés. Konkrétabbana gyártóknak, forgalmazóknak, az e-kereskedelemben érintett cégeknek, kiskereskedéseknek, illetve logisztikai szolgáltatások nyújtóinak lehet érdemes ebben gondolkodni.

Annál is inkább, mivel a fejlett szállítás kezelő rendszerek használata a hatékonyság növelése, valamint a költségek csökkentése mellett az úgynevezett ROI (Return On Investment) mutató alakulására is pozitív hatást gyakorol.

Átlagosan 6%-os plusz megtakarítás realizálható a gyakorlatban, derült ki az ARC Tanácsadó Csoport releváns tanulmányából. A korszerű szoftveres megoldás segít megtalálni a fuvardíj csökkentésének módját, a szállítás költséghatékonyabbá tételét, a kedvezőbb útvonalakat, miközben a kedvezőbb beszerzési források kiválasztását is megkönnyíti.

Mindössze néhány kattintás, a rendszer pedig máris megmutatja az optimális választást. Ennek köszönhetően drámai növekedés érhető el a hatékonyság tekintetében. Területekre lebontva egyrészt könnyebbé válik a tervezés folyamata, vagyis a fuvarozók kiválasztása, a szállítási költségek kalkulációja, valamint a rövidebb útvonalak és a köztes megállók tervezése.

A tervezés mellett hatékonyabbá válik a tervek végrehajtása.  Mégpedig az olyan létfontosságú funkciók automatizálásával, mint a szállítói díjak automatizált elfogadása, vagy például a standardizált útnak indítás.

Mindezek mellett a szállítmány folyamatos nyomon követése is könnyedén megoldható, így az ügyféllel egyetemben minden érintett pontosan tudni fogja, hogy egy adott időpontban melyik szállítmány pontosan hol tart.

A teljesített fuvarokra vonatkozó statisztikák precíz mérését pedig fejlett (KPI) mutatók segítik.  Ezáltal tűpontosan felfedezhetők a flottul működő folyamatok és gyorsan fény derülhet a javításra szoruló területekre.

A logisztikai rendszerek előnyei

A fejlett logisztikai és szállítás kezelő szoftver bevezetésébe, valamint alkalmazásába fektetett energia, illetve erőforrás rendszerint záros határidőn belül kifizetődik. Joggal merül fel tehát, hogy a korszerű platformok alkalmazása vállalati szinten milyen előnyökkel járhat.

A logisztikai rendszerek egyik legfontosabb előnye, hogy lehetővé teszik a működési költségek látványos csökkentését. Ezek a modern platformok ugyanis az alkalmazott szállítási opciók egyszerűsítésének és racionalizálásának lehetőségét kínálva adnak módot a költségoptimalizálásnak, a tervezés és kivitelezés optimális módjának.

Logisztikai rendszert használva az áruszállítással és logisztikával kapcsolatos műveletek automatizálhatók és gyorsabb lefolyásúak lesznek, miközben az ellátási lánc menedzsment, a számlázás és dokumentálás kapcsán is megvalósítható a hatékonyságnövelés.

Egy korszerű logisztikai platform segítségével rengeteg értékes munkaórát tudunk megtakarítani. Ráadásul a folyamatok automatizálása nemcsak gyorsabb szállítási időt eredményezhet, hanem az emberi tényező minimalizálásával a hibázás lehetősége is redukálható.

Az egyes fuvarok folyamatos nyomon követése segítséget jelent az árufuvarozás eredményes menedzselésében, egyfajta hozzáadott értékként pedig az esetleges büntetések és a szállítási késések kockázata is csökkenthető.

Egy komplex szállításkezelő rendszer segítségével ráadásul a jelentések és statisztikák generálása is látványosan egyszerűbbé válik. Ennek hatására könnyebben felismerhetők a folyamatok gyenge pontjai, gyorsabb cselekvést és folyamatfejlesztést eredményezve.

Továbbá folyamatosan javulhat az ügyfélszolgálat teljesítménye, ennek hatására pedig az ügyfelek elégedettsége is. A folyamatok optimalizálásán és a szolgáltatás színvonalának emelkedésén keresztül pedig lehetőség nyílhat a folyamatos növekedésre és terjeszkedésre.

Persze egyáltalán nem mindegy, hogy ennek érdekében milyen típusú logisztikai rendszer kerül használatba. Egy napjainkban használatos szállításkezelő és logisztikai platform ugyanis egyaránt működhet hagyományosan, vagy felhő alapú TMS szolgáltatásként is.

Az előbbinél magát a szoftvert közvetlenül a helyi számítógépekre telepítik, tehát a használat az adott számítógéphez kötött. Ez nem egy kifejezetten hatékony megoldás, ugyanis egy-egy rendszerhiba javítása vagy szoftverfrissítés kivitelezése következtében nehézségekbe ütközhet.

Jobban megéri felhő alapú szállítás kezelő szoftverbe invesztálni. Ennek köszönhetően ugyanis lokációtól függetlenül elérhető lesz maga a felület, miközben egyszerűbben oldható meg a telepítés, karbantartás, vagy a frissítés folyamata.

A szállítmányozási rendszerek jövője

A folyamatosan növekvő ügyfél igények kiszolgálása és a hatékonyság fenntartása akaratlanul is a szállításkezelő és logisztikai rendszerek erőteljes fejlődését, illetve a jelentőségük növekedését fogja eredményezni.

Mindenképp várhatjuk például a fentebb már említett felhő alapú platformok térnyerését, ugyanis olcsóbb használatot, egyszerűbben kivitelezhető frissítéseket, valamint helytől független elérhetőséget tesznek lehetővé, amivel a helyhez kötött rendszerek egyszerűen nem versenyezhetnek.

Óriási hozzáadott értéke lesz továbbá az integrálhatóságnak. A szállítás kezelő és logisztikai rendszerek marketinggel, értékesítéssel, ERP rendszerekkel, disztribúcióval és ügyfélszolgálattal történő összehangolása ugyanis látványos javulást eredményezhet a hosszú távú eredményességre nézve.

Az ügyfelek és felhasználók kényelmét digitális asszisztensek és csevegőrobotok helyezik majd újabb szintre, instant választ biztosítva a szállítmányt érintő információkra vonatkozóan. Értelemszerűen ezáltal is javítható az ügyfél elégedettség.

Komoly előrelépés várható az adaptív intelligencia és gépi tanulás terén. Ennek köszönhetően a szállítási idő becslése, a kapacitástervezés, valamint a veszélyeztetett szállítmányok azonosítása is magasabb szinten valósulhat meg. Mindemellett a szállításkezelő rendszer megalapozottabban lesz képes alternatív szállítási útvonalakat adni olyankor, amikor az erőteljes forgalom miatt a késedelem elkerülése a cél.

A szállítás kezelő és logisztikai rendszerek intenzív fejlődésében fontos szerepet játszhat többek között az IoT és az 5G mobilhálózat látványos fejlődése is. Mivel több valós idejű adat állhat rendelkezésre a folyamatok megvalósításához, így a hatékonyabb ügymenet feltételei is adottak lesznek.

Komoly hozzáadott értéke lehet a mesterséges intelligencia (AI) térnyerésének. Segítségével elképesztő mélységű progresszív elemzések válhatnak elérhetővé, fejlett diagnosztikai és prediktív képességeket biztosítva. A gépjárművek terhelését pedig high-tech 3D-s grafika segítségével lehet majd tervezni.

Mindemellett a technológiai blokklánc alkalmazása várható még. Ezáltal ugyanis a tranzakciók végrehajtásának és a digitális információk megosztásának sokkal hatékonyabb és biztonságos módja lesz majd az elfogadott standard, ami nagy előrelépést jelenthet a jövőre nézve.

Összegzés

Annak érdekében, hogy a bevezetésre kerülő szállításkezelő rendszerből tényleg a lehető legtöbbet sikerüljön kihozni, célszerű azt a várható igényekhez mérten megválasztani. Nem mindegy ugyanis, hogy egy kisebb, közepes vagy nagyobb méretű végmérethez optimalizált rendszert kezdünk el alkalmazni.

Dönteni kell majd az integrálhatóság kérdéséről, a rendszeren belül alkalmazni kívánt fizetési megoldásokról, miközben az adataink biztonságáról sem szabad megfeledkezni. Egy fejlett szállításkezelő és logisztikai rendszer bevezetését tehát optimális esetben egy előzetes feltérképezés, illetve értékelés előzi meg. Így aztán tényleg annak a platformnak a bevezetése valósulhat meg, ami a leginkább támogatja a céljainkat.