Zöld logisztika – A környezetbarát szállítás jövője

Az utóbbi időszakban egyre jobban megfigyelhető “trend” szinte az összes iparágban a környezettudatosság megjelenése. A környezetvédelem ma már nemcsak ügyes PR fogás a legtöbb vállalkozás részéről, hanem konkrét elérendő cél, amely mind a stratégiaalkotás, mind pedig a fejlesztések egyik alapelveként van számontartva. A logisztika piacán belül is egyre többet bukkan fel a “zöld” jelző, amely most már nem csupán iránymutatásként, hanem a szállítmányozás alapjaként is szolgál.    

Mit jelent a zöld logisztika?

A zöld logisztika fogalma körül a szakmán belül szerencsére nagy egyetértés van, így viszonylag letisztult definícióval rendelkezik. A zöld szállítás magába foglal minden olyan anyag- és energiahatékonyságra való törekvést a fuvarozásban részt vevő felektől, amely a környezettudatosságra törekszik. A zöld fuvarozás ideális esetben továbbá az alábbi irányelvek mentén történik:

  • Ahol és amikor csak lehet, a szállítás környezetbarát termékek használatával történjen.
  • A beszerzési folyamatok úgy kerüljenek kialakításra, hogy azok figyelembe veszik a környezetet.
  • A menedzsment vegye figyelembe a különböző zöld szempontokat, mind a szállítói kapcsolatok kialakításakor, mind az ellátási lánc kiépítésekor.  

A zöld elvek mentén működő vállalatok tehát ezen meghatározott iránymutatások szerint igyekeznek kialakítani a logisztikai folyamataikat. Ez pedig nemcsak a környezetet, hanem a cégek pénztárcáját is kímélheti. A zöld logisztikai eljárások és technológiák kifejlesztése ugyanis növeli a szállítás hatékonyságát és jelentősen csökkenti annak költségeit. A zöld logisztikára való igényt továbbá a fogyasztók is egyre jobban erősítik, mivel a vásárlói oldalról is egyre fontosabb szempont a környezetbarát termékek és szolgáltatások használata.  

Nemzetközi trendek a zöld beszerzések támogatására

A zöld beszerzési folyamatokat a világ számos pontján elfogadott elvek és egyezmények mentén igyekeznek elősegíteni a törvényhozók és más egyéb szervezetek. Az egyik ilyen eszköz erre az úgynevezett ökocímke, amely egy-egy termék környezeti tulajdonságait mutatja be. Az Európai Unión belül az EU Ecolabel nevű ökocédulával ellátott különböző termékek és szolgáltatások vásárlásával bizonyosodhat meg a fogyasztó arról, hogy olyan cégtől vásárol, amely kiemelt figyelmet fordít az ökológiai lábnyoma csökkentésére.  

A különböző beszerzéssel és fuvarozással foglalkozó vállalatok továbbá egységes környezetirányítási rendszerek alkalmazásával tudják elősegíteni a zöld logisztika elterjedését. Az ezen sztenderdizált ISO tanúsítvánnyal rendelkező cégek vállalják, hogy működésük során nagymértékben csökkentik a környezetre gyakorolt hatásukat, és előnyben részesíti a vállalat vezetése a természetvédő szemléletmódot. A tanúsítvány alkalmazásával egy-egy vállalkozás komoly összegeket takaríthat meg, hiszen ez a vállalás megköveteli a rendelkezésre álló erőforrások hatékonyabb felhasználását, továbbá ezzel együtt csökkenti a hulladékkezeléssel járó kiadásokat is.  

Mi áll a környezetbarát szállítási módok lassú terjedése mögött?

A zöld logisztikai megoldások széleskörű alkalmazását több tényező is negatívan befolyásolja. A megfelelő ismeretek és tudás hiánya például jelentősen visszaveti a környezetkímélő beszerzési technológiák terjedését. A legtöbb döntéshozó még mindig nem rendelkezik elegendő ismerettel a környezetbarát szállítási megoldások alkalmazása terén, ezért nem látják annak gazdasági előnyeit. Megfelelő, környezettudatos felsővezetői stratégiaalkotás nélkül pedig a szervezeti kultúra sem a zöld megoldások irányába fejlődik, így sokszor fel sem merülnek a környezettudatos fuvarozási opciók egy-egy döntés meghozatalakor.

Sajnos a megfelelő eszközpark felállítására, illetve az irányítási és szervezési rendszerek kialakítására, fejlesztésére nem minden esetben jut elegendő erőforrás, így jelenleg ez is jelentősen visszaveti a környezetkímélő logisztika széleskörű alkalmazását.

Környezettudatos szállítási megoldások a gyakorlatban

A fenntartható logisztika legfőbb céljai közé tartozik többek között a CO2 kibocsátás, a zajszennyezés és működéshez szükséges ökológiai lábnyom minél hatékonyabb csökkentése. Ennek elérése érdekében a szállítással foglalkozó vállalatok számos olyan fejlesztést valósítanak meg, amelyek segítségével egyre inkább fenntarthatóbbá válik működésük, és javul a fogyasztókkal szembeni felelősségvállalásuk.

Az egyik legelső és kétségkívül legelterjedtebb zöld megoldás a logisztikával foglalkozó vállalatok életében a járműpark korszerűsítése. Egyre elterjedtebb trend főleg a nagyvárosok életében, hogy korlátozzák a fosszilis üzemanyag hajtású járművek behajtását a városban, így ezeken a helyeken egyre nagyobb számban fordulnak elő elektromos, vagy hibrid meghajtással üzemelő szállítóeszközök. A technológia fejlődésének hála, az elektromos járművek egyre több esetben biztosítanak valós alternatívát a fuvarozásra, továbbá az ezirányú flottafejlesztések is fokozott népszerűségnek örvendenek a logisztikával foglalkozó cégek körében.

A környezettudatos fejlesztések és célok megvalósításához elengedhetetlen a megfelelő szoftveres irányítási rendszerek megléte. Egy jó technológiai infrastruktúrával felszerelt cég képes a logisztikai folyamatait úgy optimalizálni, hogy azok nem csak környezettudatossá, hanem költséghatékonnyá is váljanak egyszere. A szállítási útvonalak optimalizálásával, illetve a jármű flotta produktív kezelésével jelentősen csökkenthető mind a károsanyag kibocsátás, mind pedig a fuvarozáshoz szükséges erőforrás ráfordítás.            

A legtöbb környezettudatosságra törekvő fuvarozó cégnél a zöld elemek nemcsak a flottakezelésben és a szállítási folyamatok optimalizálásában, hanem a stratégia alkotásban is szervesen megjelennek. A környezetbarát stratégia része az erőforrások felhasználásának csökkentése, az újrahasznosítás, az újrafelhasználás és a természet helyreállítása. Az ezen elvek mentén kialakított tervezés hozzájárul a környezet és az élővilág védelméhez, illetve a különböző környezetvédelmi tanúsítványok megszerzéséhez, amelyekkel új lehetőségek, illetve további kiadás csökkenés érhető el. A környezetvédelmi tanúsítványok segítségével egy vállalkozás jelezni tudja partnerei és vásárlói felé, hogy termékei előállítása és fuvarozása során zöld megoldásokat használ, továbbá EU-s, és állami pályázatok formájában további fejlesztésekhez is juthat.   

Zöldülő boltok és vállalkozások

Egy vállalkozás vezetőjeként érdemes megfontolni a környezettudatos szállítási megoldások alkalmazását. A környezetbarát kiszállítási módok alkalmazásával jelentősen növelhető az ügyfelek elégedettsége, formálható a cég imidzse, valamint az olyan technológia újítások révén, mint például a korszerű csomagkövetés, a szolgáltatás minősége is.

Magyarországon a kis és középvállalkozások áru- és csomag áru szállítása javarészt közúton történik, így a fuvarozás környezetbaráttá tétele nemcsak a szállítást végző cégeknek, hanem azok felhasználóinak is egyre fontosabb. A közúti áruszállítás rengeteg módon tehető zöldebbé, ezek közül azonban az egyik legfontosabb az áruk helyes és környezetkímélő csomagolása.

Csak az abszolút szükséges csomagolás révén rengeteg rakhely takarítható meg, illetve újrahasznosított anyagok alkalmazásával a környezet is megkímélhető a felesleges hulladékok termelődésétől.

Amennyiben a szállítandó áru mennyisége, mérete nem tölti fel egy egész kamion, vagy más szállítást végző jármű rakterét, úgy egy rendkívül környezetbarát és költségkímélő megoldás lehet olyan fuvarozó szolgáltatást igénybe venni, ahol a szállítás során a raktér több megbízó között oszlik meg. Így egyrészt olcsóbb lesz a szolgáltatás, másrészt fuvarozási szempontból hatékonyabb is. 

Ezzel a néhány egyszerű, de a modern vállalkozások életében szinte nélkülözhetetlen praktikával nagyban elősegíthető a fenntarthatóság és környezettudatosság terjedése. A trendek, illetve a nemzetközi szabályozások egyre inkább afelé mutatnak, hogy a zöld szállítási megoldások megvalósítására és alkalmazására jóval komolyabb igény jelenik meg, mind a döntéshozók, mind pedig a vásárlók irányából. Így tehát a holnap cégvezetőinek érdemes olyan logisztikai szolgáltatásokat igénybe venniük, amelyeknél megfigyelhető a környezettudatosságra való törekvés.