A csomag címzés helyes szabályai

Csomag címzés

Napjainkban számtalan futárszolgálat szolgáltatásai és csomagfeladási módjai közül válogathatunk. Legyen szó kis- és nagyméretű, törékeny vagy sérülékeny csomagokról, amiket a belföldi csomagfeladási módok mellett egyszerűen feladhatunk a világ bármely pontjára. Csomagjaink problémamentes feladásához és kiszállításához kiemelten fontos a futárszolgálat megfelelő szolgáltatásának kiválasztása. De kiemelten lényeges az is, hogy miután odafigyeltünk a megfelelő csomagolásra, figyeljünk a pontos csomagcímzésre is!

Egyszerűnek tűnhet a folyamat, azonban gyakran előfordul, hogy a rossz címzés miatt csak késve, vagy ritka esetekben egyáltalán nem érkezik meg az adott csomag a címzetthez.Ebben a bejegyzésben összeszedtünk minden olyan fontos információt és tanácsot, amit betartva biztosan nem ütközöl majd akadályba a csomagfeladási folyamat során!

A csomagok címzésének alfája és omegája

Ha a csomagküldési folyamathoz már kiválasztottad a csomagnak megfelelő körülményeket, a futárcégek által ajánlott csomagolási mód szerint összekészítetted és becsomagoltad, akkor már csak egy dolgod van. Meg kell adnod egy pontos csomagcímzést. Ez elengedhetetlen része a csomagküldési folyamatnak, mivel enélkül a futárok nem tudják kézbesíteni a feladott küldeményeket. Minden esetben nagyon fontos utánanézni annak, hogy az adott futárszolgálatnál milyen eljárás van érvényben a pontos címzésre vonatkozóan!

A megfelelő címzéshez, címkézéshez belföldi csomagküldésnél általánosan olyan adatok szükségesek, a címzett nevén (vagy cégnéven) kívül, mint az

  • elérhetőség (e-mail cím és telefonszám)
  • célország,
  • irányítószám,
  • város,
  • közterület neve és jellege (utca, tér, út, stb.),
  • ház-, emelet- és ajtószám.

Egyes esetekben a futárszolgálatok, az online csomagrendelések feladása során megadott adatok felhasználásával, automatikusan generálnak egy címkét, amit gyakran a futár ragaszt rá a csomagra a csomagfelvételnél. Ez általánosantartalmazza a csomag egyedi azonosítószámát és a vonalkódot is (például a GLS és a DPD esetében is ez tapasztalható). Vannak olyan szolgáltatások is, például a magyar posta szolgáltatásai között, ahol kézzel írott/nyomatott címkére van szükség. Itt fontos figyelni arra, hogy ugyanolyan nagyságúak legyenek a betűk, ne használjunk kiemelést, aláhúzást, illetve fontos az is, hogy olvasható legyen a címzés.

Dobozok esetében fontos, hogy a csomagcímke a doboz legnagyobb felületén legyen (az oldalára vagy tetejére ragasztva), hogy a megfelelő csomagolásra kerüljön rá és hogy jól azonosítható, olvasható (kézzel írott formánál kifejezetten fontos) legyen. Fontos a csomagról eltávolítani minden régi címkét, illetve jelölést is. A címkét soha ne ragasszuk a ragasztásra! Érdemes biztosra menni, az UPS javaslata alapján, és egy másolatcímkét is helyezni a csomag belsejébe. Levélküldemények, dokumentum jellegű küldemények esetében a ragasztással ellentétes oldalra kell a csomag címzést felírni.

Több csomag feladása során, cégenként eltérő lehet a csomagfeladási eljárás, a GLS-nél például ha több csomagot küldenél egy címre, úgy nem szabad őket összeragasztani, pántolni, mivel ebben az esetben a csomagokat szinte mindig külön kell csomagolni. Amennyiben rosszul van megcímezve a feladni kívánt csomag, úgy szinte biztosan nem fog megérkezni a címzetthez, akár többszöri kiszállítási próbálkozás ellenére sem, így pedig visszaszállítják a csomagot a feladónak, akinek ilyen esetekben nincs lehetősége reklamációt tenni, illetve díjvisszatérítés sem történik a részére.

A belföldi csomag címzés szabályai

Amennyiben belföldre szeretnél csomagot címezni, a magyar posta levél-, és csomagfeladási eljárása alapján, akkor itt egy kis segítség. Összeszedtük a csomagcímzés további szabályait és a megfelelő címzési sorrendet. Fontos, hogy az adatok a lehető legpontosabban és legrészletesebben szerepeljenek a csomagon és az egyéb dokumentumokon (pl. feladóvevény) is.

A Magyar Posta Zrt. belföldi magyar postai levél-, és csomag feladása esetén a csomagcímzés helyes sorrendjét az alábbi módon kell megadni:

  1. Címzett neve, elnevezése
  2. Rendeltetési hely (településnév), adott esetben kerület megnevezésével,
  3. Címhely (A közterület nevét és jellegét, házszámot, épületet, lépcsőház számát, emeletet, ajtót és egyes esetekben helyrajzi számot kell megadni.)
  4. Irányítószám

Ezek a sorrendi követelmények általánosan megegyeznek a futárcégekével is, de minden esetben érdemes megnézni a részletes címzési leírásokat és útmutatókat! A magyar posta címzési papírja mellé, a csomagok kísérőleveleként, úgynevezett feladóvevényt is ki kell tölteni. A dokumentum kitöltésekor a címzetti adatoknak teljes mértékben egyeznie kell a csomagon szereplőkével, illetve be kell jelölni a csomagra vonatkozó jellemzőket is. Ilyenek például, ha a csomagunk törékeny vagy terjedelmes, illetve jelezni lehet azt is, ha házhoz kérjük a csomag kézbesítését. A csomag értékét általában nem fontos feltüntetni.

Fontos, hogy a címzett adatain kívül, a feladó adatai is szerepeljenek a címzésben, mivel, ha a csomagcímzés nem volt pontos, úgy a futárszolgálatnak vissza kell szállítania a csomagot a feladónak. A fuvarleveleket/csomagcímkéket legtöbb esetben az adott futárcég online felülete automatikusan generálja, gyakran e-mail formájában továbbítják, és ezt nyomtatott formában kell a csomagra illeszteni, ragasztani a megfelelő módon. Amennyiben csomagponton/csomagpontra szeretnél csomagot feladni, úgy az eljárás nem változik sokban, viszont a felvételi és/vagy kiszállítási helyszínként a csomagpont pontos címét kell megadnod.

Erre figyelj nemzetközi csomag címzés esetén

A nemzetközi csomag címzés részben eltérő a belföldi csomagfeladáshoz képest, mivel bizonyos csomagküldő cégek másfajta eljárásokat alkalmazhatnak a küldemények kezelésénél. Ilyenek a vámolással kapcsolatos szabályozások, az országonként eltérő nemzetközi export tilalmak, illetve az egyéb extraköltségek – például a Magyar Postánál maximum 2 kg-os súlyhatárig feladható levelek elsőbbségi, ajánlott, tértivevényi levelek postázása. Amennyiben a csomagküldő cégek nem generálnak automatikusan csomagcímkét, úgy nemzetközi levél-, csomagküldés esetén mindig érdemes megnézni a célország címformátumát! A fuvarlevelet a csomag, címzett, feladó részletes adatainak megadásával általában a fuvarcégek készítik, ezt csak rá kell ragasztani a csomagra.

A helyes címzés gyakorlati szemléltetésére nézzük meg, hogy a Magyar Posta nemzetközi levél, csomag feladása során mi helyes címzés sorrendje:

  1. Címzett pontos neve, elnevezése
  2. Címhely (közterület neve, házszám, ha van a lépcsőház száma, emelet és ajtószám)
  3. Címhely irányítószáma, a rendeltetési hellyel egy sorban,
  4. Rendeltetési ország neve (elsődlegesen magyarul, de érdemes angolul is ráírni)

A pontos címzésre vonatkozóan cégenként eltérő módokkal találkozhatsz, így egyes esetekben előfordulhat, hogy az adott futárcég saját csomagcímzését kell alkalmazni csomagfeladáskor. Ilyenkor nem szükséges a helyes címzési sorrenden gondolkodnod, mivel ezt automatikusan elkészíti neked az adott oldal algoritmusa.

Kiegészítő szolgáltatások, hasznos információk

Amennyiben szeretnéd tudni, hogy a kiszállítási fázis jelenleg milyen státuszban van, úgy használd az általában mindegyik cégnél ingyenesen, vagy szolgáltatási csomagba épített, csomaglekérdezési, nyomkövetési funkciót. Szinte mindegyik csomagküldő cég szolgáltatásai között elérhető a feladott csomag valós idejű nyomon követése, ehhez általában elegendő az adott cég online felületén beírni a csomag egyedi azonosítószámát.

Amennyiben értékes küldeményt szeretnél feladni nemzetközi csomagküldéssel, úgy érdemes utánajárni, hogy milyen biztosítások elérhetőek az adott vállalatnál. A Magyar Postánál például pluszköltség alapján lehet kérvényezni a csomag értéknyilvántartását. Ha törékeny csomag feladását tervezed, úgy nagyon fontos, hogy miután kellő odafigyelést fordítottál a megfelelő csomagolásra, a csomagon valamilyen formában (matrica, filctoll, stb.) feltüntesd, hogy a küldeményed törékeny. Ez belföldi csomagok esetében a „törékeny”, nemzetközi csomagok esetében pedig a „fragile” csomagra felragasztott jelzést jelenti.

A különböző csomagtípusok megfelelő címzése egy nagyon fontos zárólépése a csomagfeladási folyamatnak, mielőtt a küldemény még a futárhoz kerülne. Így kiemelten fontos, hogy alaposan odafigyelj és utánajárj a cégenként eltérő csomag címzési módoknak belföldi/nemzetközi csomagküldés esetén!

Számunkra a Fuvar.hu-nál fontos, hogy az Ügyfeleink mindig a lehető legjobb szolgáltatásokban részesüljenek csomagjaik szállításának tekintetében, így amennyiben környezetbarát módon szeretnéd csomagjaid szállítását igényelni vállalkozóként vagy magánszemélyként, a szolgálatásainkról részletesen itt olvashatsz. Ha pedig további hasznos tanácsokról, érdekességekről olvasnál, látogasd meg a blogunkat!

Szöveg: Reitmesz Kornél, fotó: Unsplash