Csomagküldés, csomagküldés külföldre

Csomagküldés külföldre

Csomagküldés külföldre? Ezek a lehetőségek

Kijelenthetjük, hogy manapság a csomagküldés és futárok virágkorát éljük. Soha ennyi futárszolgálat nem működött, nem rendeltek ennyien a neten, nem volt ennyi webshop és e-kereskedő. Korosztálytól függetlenül mindenki megismerkedik az online rendelés rejtelmeivel, végig követi a csomagját, és kontaktba kerül a futárokkal. Így nem csak gyorsabb és kényelmesebb, hanem néha még olcsóbb is a csomagküldés. 

A nemzetközi kapcsolatok és kereskedelmi lehetőségek kiszélesedésével már nem csak a cégek tudnak élni, hanem a magánszemélyek is. Bátran rendelünk ruhát, lakberendezési tárgyakat és sportfelszerelést olyan nemzetközi oldalakról is, mint az Aliexpress, az Ebay vagy az Amazon. A csomagok útvonala viszont egyre gyakrabban fordul meg: sokszor van szükség külföldi csomagküldésre.

Élhet kint rokonunk, akivel így tartjuk fent a kapcsolatot: nagyobb ünnepek idején küldhetünk a családtagoknak ajándékot, vagy a nyáron megismert távszerelemnek juttathatunk el egy meglepetést. Sőt, ideális körülmények között az is előfordul, hogy webshopunk olyan szépen kinövi magát, hogy már a határon túlról is érkezik megrendelésünk.

Mi ilyenkor a teendő? Milyen módokon juttathatjuk ki az árut? Mik a csomagküldés feltételei külföldre és milyen szolgáltatók közül válogathatunk? Ezekre fogunk választ adni a következőkben.

Csomagküldés külföldre: a futárszolgálatok előnyei és hátrányai

A futárszolgálatos szállítás legnagyobb előnyei, hogy a megrendelő rendkívül gyorsan megkapja a terméket, Európán belül akár 1-2 munkanapon belül, távolabbra szállítás esetén pedig 2-4 munkanap alatt. Emellett szinte elhanyagolható az esély arra, hogy a csomag eltűnik, vagy elveszik a rendszerben.

A futárszolgálatos szállítás azonban csakis azoknak éri meg, akik nem egyszeri csomagot szeretnének külföldre küldeni

Abban az esetben van létjogosultsága ennek a lehetőségnek, ha az ember webshop szolgáltatóként szerződést köt a futárcéggel, mivel így a szállítás feltételei sokkal kedvezőbbek.

Előnyök

  • Gyorsaság. A vevő pár nap alatt bárhol a világban kézhez kapja a rendelt árut, míg a csomagküldés akár a megrendelés leadásának  napján,  Európán belül pedig 1 egy nap elteltével kerül kézbesítésre.
  • A vevőnek kedvez, hogy kényelmes, és utólag is fizethet átutalással.
  • A csomagok eltűnési esélye elhanyagolandó.
  • Verhetetlen ár a hagyományos postával szemben, ha 200 gramm és 500 gramm közötti csomagról van szó.
  • EU-n kívüli szállításnál, ha nem vagyunk ÁFA-kötelesesek, 27%-ot megspórolhatunk a költségekből (postánál így kedvezőbb lesz a futár).

Hátrányok

  • Levél/papírküldemények esetén (200 gramm alatt) nem éri meg a futárszolgálat igénybevétele a postával szemben.
  • Túl nagy méretű termékeknél azért drága, mert a repülős szállítás során kiemelten számít a méret és a súly. A nehezebb gép több üzemanyagot fogyaszt, a nagyméretű csomag sok kisméretűtől veszi el a helyet, ezt meg kell fizetni.
  • Adott értékhatár felett nem lehet megkerülni a vámot.
  • Ha a csomagot nem veszik át, rossz a cím, az áru visszaszállítása plusz költség, ami ráadásul eltérő lehet irányonként, a visszaszállítási cím távolságának függvényében. Kalkulálni kell tehát az eltérő export-import árakkal, hiszen a szerződésünkben foglalt díjak csak az exportra vonatkoznak.
  • Bizonyos országok nem engedélyezik a futáros szolgáltatásokat

Amikor a Magyar Posta viszi a csomagot

A Magyar Posta bizonyos feltételek esetén lehet jó megoldás, 1mind súly, méret, és célország tekintetében. 

Egy levelet feladni külföldre továbbra is sokszor a Magyar Postával a legegyszerűbb, ám külföldi csomagküldés esetén érdemes mindent mérlegelni és számolgatni.

A posta sokak szerint drága, lassú, és megbízhatatlan, ami bosszantó tud lenni egy webshopos rendelés esetén, vagy akár ha a családtagjaink ajándékairól van szó a zsúfolt karácsonyi időszakban.

A postán való feladás lehet sima, ajánlott, illetve akár expressz is. Ez utóbbi opciót érdemes minden adódó alkalommal kihasználni, mert többletköltsége minimális.

Az ajánlott küldemények kapnak egy egyedi azonosító számot, ami alapján nyomon követhetőek, így kisebb az esélye, hogy elkeverednek. Sajnos azonban néhány országban, ha az ottani posta átvette a csomagot, az online követésre való lehetőség megszűnik. (ilyen az USA vagy Ausztrália).

Ajánlott küldemény szolgáltatást akkor érdemes választani, ha a csomag értékes, vagy a dokumentumok fontosak. Továbbá, ha az áru egyedi vagy a külföldi postaszolgáltatás bizonytalan. Persze, ha van egy kis értékű csomagunk, a vevő pedig vállalja az ehhez mérten magas felárat, akkor is nyugodtan vállalhatjuk az ajánlott feladást.

Összességében elmondható, hogy a Magyar Posta akkor jó választás, ha kis súlyú a küldemény, és további előnye, hogy általában vámmentesen megoldható a szállítás. Továbbá, ha a címzett nem veszi át az árut, vagy rossz a cím, díjmentesen visszakapjuk a terméket.

Posta, de mégsem? Alternatív megoldások

Léteznek olyan szolgáltatók, ahol a futárszolgálatok és a külföldi posta szolgáltatói közös megegyezés alapján kollaborálnak, így eljuttatva  csomagod a világ bármely pontjára.

Ennek a megoldásnak előnye, hogy gyors és olcsó a Magyar Postával szemben, plusz biztosít követési lehetőséget olyan országok esetében (pl. USA), ahova a Magyar Posta nem biztosítja ezt a szolgáltatást.

Ha a Magyar Postával küldesz egy levelet vagy csomagot, lényegében hasonló folyamat megy végbe. Az alternatív postai szolgáltatásban a Magyar Postát kiváltja maga a futárszolgálat, ahol az egyedi feltételeiktől függően vagy kimennek a csomagért (háztól házig szolgáltat) és felveszik, vagy elviszi a megrendelő a gyűjtőpontra. A futárcég a csomagokat eljuttatja a külföldi célhelyre, és onnan az adott postaszolgáltató veszi át a terméket.

Rendkívül pozitív visszajelzések érkeztek ezzel a csomagküldési móddal kapcsolatban. Sokan szeretik, mivel gyorsabbnak, olcsóbbnak, és megbízhatóbbnak értékelik, mint a hagyományos postát.

Teljeskörű, fulfillment csomagküldés külföldre

Lehetőség van a logisztikában a fulfillment szolgáltatásokra. Ez azt jelenti, hogy egy logisztikai cég teljeskörű, kiszervezett szolgáltatást nyújt, egy kézben összpontosítja a raktározás, készletnyilvántartás, csomagolás és kiszállítás feladatait

Ennek előnye, hogy a webshop üzemeltetőjének nem kell raktárt bérelnie, így ezáltal helyet és időt takaríthat meg, illetve nem szükséges foglalkoznia az apróbb részfolyamatokkal sem. 

Ez a folyamat külföldi csomagküldés esetén úgy nézhet ki, hogy keresünk egy kinti fulfillment szolgáltatót, aki a raklapon, nagyobb mennyiségben (ezért olcsóbban) kijuttatott árunkat kezeli.

Ilyen szolgáltatásban akkor érdemes gondolkodni, ha a termékünk egy szűk piacra megy, pl. kizárólag Angliába kell eljuttatni jelentős mennyiségben. A fulfillment csomagküldésnél fontos tényező ugyanis, hogy egy helyre, nagy mennyiségű árut küldjünk.

Ezt aztán átveszi a fulfillment szolgáltató és onnantól a magyar logisztikához hasonlóan címkézik, raktározzák, kiszállítják, nyomonkövetik, akár a termék visszaküldését is intézik, ha gond van, illetve bevett gyakorlat, hogy kamerán rögzítik, a becsomagolás folyamatát.

Ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb külföldi csomagküldési lehetőséget, jó, ha előveszünk egy papírt és számolunk. Össze kell hasonlítani, hogy adott esetben mi éri meg jobban. Esetleg egyszeri csomagot adunk fel, mint magánember, vagy e-kereskedők vagyunk, aki szeretne folyamatos csomagküldést bonyolítani a határon túlra? 

Ha nem szeretnénk számolgatni, és számos helyen külön érdeklődni a díjakról , akkor remek lehetőség a fuvarozási, illetve csomagküldési lehetőségek összehasonlítása oldalunkon!