Szolgáltatásunk nem csak megbízható, de környezettudatos is!

Minden nap azon dolgozunk, hogy rendeléseid észrevétlen könnyedséggel jussanak el hozzád vagy vásárlóidhoz. Azonban a szállítás komoly, észrevehető árat követel, amelyet a természet fizet meg. Csapatunk ezért eltökélten küzd, hogy a fuvarok során kibocsátott szén-dioxid mennyiségét minden lehetséges módon kompenzálja.

Válaszd a zéró karbonkibocsátást, válaszd a Fuvar.hu-t!

CSÖKKENTÉS az útvonalak és kapacitások optimalizálásával

A szállítási útvonalak tervezése egy algoritmus segítségével történik, amit az ELTE Matematikai Intézetének segítségével fejlesztünk. Ennek a munkának köszönhetően, fuvarozóink képesek a lehető legtöbb küldeményt a lehető legrövidebb úton kiszállítani. Így kevesebb alkalommal van szükség külön jármű használatára, valamint a szállítást végző teherkocsik sem tesznek meg akkora utat, így csökkentve az általuk okozott kibocsátást.

KOMPENZÁLÁS fák ültetésével

Hiszünk a fenntartható fejlődésben és kiemelten fontosnak tartjuk környezetünk védelmét, ezért minden rajtunk kereszült rendelt szállítás ára tartalmazza az adott fuvar szén-dioxid kibocsátásának kompenzálását. Amellett, hogy az üres rakterek kihasználásával és a fuvar útvonalak optimalizálásával csökkentjük a környezeti terhelést, a CO2 megkötésére fákat ültetünk hazánk területén.

Hogyan számolunk?

A keletkezett CO2 kiszámítása

A megtett úthossz, a jármű környezetvédelmi besorolása, a rakomány súlya, valamint a jármű maximális terhelhetősége közötti összefüggésből tudjuk kiszámolni a kibocsátás mértékét. Minél hosszabb a megtett út, és minél nagyobb a rakomány súlya a maximális terhelhetőséghez képest, annál nagyobb lesz a jármű fogyasztása. A nagyobb fogyasztás pedig több égéstermék keletkezéséhez vezet. A jármű környezetvédelmi besorolása is fontos szerepet játszik, hiszen a magasabb besorolású járművek kevesebb égésterméket, így kevesebb szén-dioxidot juttatnak a levegőbe.

Hány fát ültessünk?

A Myers és Goreau tanulmány alapján egy megtermett fa évente átlagosan 25 kg szén-dioxidot képes megkötni. Ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy hány fát kell ültetnünk, tudnunk kell, hogy az összes fuvarunk mennyi CO2 felszabadulással jár. Ezért folyamatosan nyomon követjük az általunk okozott kibocsátást úgy kalkulálva, hogy az ültetést követő 10 éven belül semlegesítsük a szennyezést. A növények kiválasztása során ügyelünk arra is, hogy mindig olyan fákat ültessünk el, amelyek nagy eséllyel megtelepednek az új helyükön. Amikor fuvart teljesítünk, kiszámoljuk a keletkezett szén-dioxid mennyiséget, majd 10 éves ciklusra levetítve megállapítjuk, hogy mekkora részt kell vállalnia az ültetés árából a szállításnak.

Ha úgy érzed készen állsz többet is tenni azért, hogy megóvd a Földet, akkor támogasd a MyForest munkáját tőlünk függetlenül is.

Érdekel a szén-dioxid kompenzáció kalkulátorunk?

Kipróbálom

Lássunk erre egy példát!

Ha egy nagyobb szekrényt szállítunk Budapestről Kecskemétre, akkor nagyjából 100 km utat kell megtennünk. Ha a jármű 1000 kg súlyt képes szállítani, és a csomag 100 kg, akkor a jármű terhelhetőségének 10%-át vesszük igénybe. Amennyiben az autó, amit használunk EURO IV környezetvédelmi besorolású (átlagos kibocsátás 15.8 kg CO2 / 100 km), akkor 100 km megtétele során az autó nagyjából 1.58 kg szén-dioxidot termelt. A járművek rakterének átlagos kihasználtsága: 50%. Az említett szekrényre eső kibocsátott CO2 3,16 kg. A 10 éves ciklus alatt egy fa nagyjából 250 kg szén-dioxidot képes megkötni, míg a szállítás során keletkezett mennyiség ennek csupán nagyjából az 1,26%-a. A fa ültetésének és gondozásának átlagosan 6 785 Ft-os költségéből az 1,26% csupán 85 Ft. Ezt az összeget beépítettük a szolgáltatási díjba.

CO2 kompenzáció kalkulátor

Küldemény súlya

kg

Raktér kapacitása:

872 kg

Környezetvédelmi besorolás:

Euro V

CO2 kibocsátás:

168 g/km

Távolság

0 km

-

0 km

Kompenzáció

Kibocsátott károsanyag:

0 kg

CO2 Kompenzáció költsége

0 Ft

Károsanyag megkötés ideje:

10 év

Eredményeink

252 500 kg

CO2 megkötése (10év)

784 929 Ft

Faültetésre költve

1010 db

elültetett fa

Partnerünk a faültetésben

A zéró karbonkibocsátás eléréséhez szükségünk volt egy megbízható partnerre, akinek ugyanolyan fontos környezetünk megóvása. Ezért is szerződtünk a MyForest csapatával, akiknek célja, hogy erdőterületek ültetésével fékezzék meg a globális felmelegedést.

Nézd meg hogyan segíthetsz a MyForest küldetésében

Tégy te is a fenntartható jövőnkért!

Csatlakozz a Fuvar.hu-hoz környezetbarát vásárlóként és támogasd faültetési programunkat!

Regisztrálok