Nagy csomag szállítás: árak és lehetőségek

Nagy csomag szállítás

Szinte mindannyian voltunk már olyan élethelyzetben, amikor nagy csomagok szállítását kellett igényelnünk egy futárcégtől. Ez lehetett egy költözés/irodai költözés, netes adok-veszek miatt, amit napjainkban már bútortaxival is lebonyolíthatunk, de a méretesebb bútorok eladása és mozgatása is ilyen szolgáltatással történhet. A nagy csomagok, túlméretes áruk paramétereinek meghatározása futárszolgálatonként eltérő lehet, így első körben mindig érdemes utánajárni, hogy számunkra melyik cég a legjobb. Általánosan nagyméretű csomagok esetén 40 kg-os súlyhatárral dolgoznak a futárcégek, a küldemények külső paramétereinek határát pedig a doboz leghosszabb oldala és körmérete határozza meg.

Cikkünkben összeszedtünk minden lényeges információt, amit a belföldi és nemzetközi nagy csomag szállítással kapcsolatban tudnod érdemes, összehasonlítva a különböző népszerű futárcégek ajánlatait. Mindemellett hasznos tanácsokat is olvashatsz arról, hogy a szállítási folyamatok terén bekövetkezett változások miatt mire érdemes figyelned nagyméretű csomagok feladása esetén. 

A nagy csomag szállítás kritériumai hazai csomagküldőknél

A nagy csomagokra vonatkozó megkötések futárcégenként eltérőek, mivel más súlyra és méretre vonatkozó paraméterekkel, nemzetközi szállítási lehetőségekkel, szállítási formákkal (pl. raklapos szállítás), és külföldi, belföldi határidőkkel dolgozhatnak. Szinte mindegyik felsorolt cég esetében elérhető a csomagkövetés és díjszámító kalkulátor is, amivel a csomagrészletek megadásával bárki könnyedén ki tudja számolni, milyen összegért kézbesítenék a csomagját. Az általános csomagméret mellett, a körméret kiszámításához egyszer kell venni a hosszúságot, kétszer a szélességet és kétszer a magasságot. Ha a túlméretes csomag meghaladja a megengedett súly-és mérethatárt, úgy a cégek felárat számolhatnak fel. 

MPL

A Magyar Posta esetében kettő különböző szolgáltatási csomag közül választhatunk; az egyik a Postacsomag a másik pedig az Üzleti Csomag. Postacsomag esetén a következőképp alakulnak a számok:

 • Súly tekintetében: max. 20kg 
 • Csomagméret tekintetében: a leghosszabb oldal mentén 240cm, az összméret pedig 300cm
 • Átlagos kiszállítási idő: 2 munkanap
 • A csomag extra szolgáltatásai, termékek: értéknyilvánítás, terjedelmes csomag, tértivevény és törékeny

Üzleti Csomag esetén pedig ezekre számíthatsz:

 • Súly tekintetében: max. 40kg, postán maradóként max. 30kg, csomagautomatára és PostaPontra címezve max. 20kg
 • Csomagméret tekintetében: a leghosszabb oldal mentén 240cm, az összméret pedig 300cm
 • Átlagos kiszállítási idő: 1 munkanap
 • A csomag extra szolgáltatásai, termékek: ebben a csomagban számos szolgáltatás elérhető, erről a posta weboldalán érdemes részletesebben tájékozódni

GLS

A GLS az egyik legnagyobb nemzetközi csomagküldő vállalat, mely esetében a feladható csomag maximális paraméterei belföldi házhozszállítás esetén a következők:

 • Súly tekintetében: max. 40kg belföldre, max. 31,5 kg külföldre
 • Csomagméret tekintetében: 200x80x60cm vagy 300cm körméret
 • Átlagos kiszállítási idő: belföldön 1 munkanap, külföldön a célország függvényében 2-4 nap
 • Igényelhető extra szolgáltatások: 
  • Rugalmas kézbesítés, amely során a címzett értesül a futár telefonszámáról, a kézbesítés várható idejéről, illetve a cím és dátum módosításának lehetőségéről
  • Rugalmas kézbesítés + SMS értesítés, plusz email értesítés és egyszeri módosítási lehetőség.
  • Utánvét; 30.000 Ft-ig 500 Ft, 30.001 Ft felett 990 Ft

DPD

A DPD és a GLS szolgáltatásai sokban egyeznek, például a súlyhatárokban és a körméretben is, azonban fontos figyelni, hogy a körméret esetén a csomag leghosszabb oldala mentén a hosszúság maximum 175cm lehet! 

 • Súly tekintetében: max. 31,5kg belföldre és külföldre egyaránt
 • Csomagméret tekintetében: 175x80x60cm vagy 300cm körméret
 • Átlagos kiszállítási idő: belföldön 1 munkanap, külföldön a célország függvényében 1-6 nap
 • Igényelhető extra szolgáltatások, érdekességek: 
  • Számos különböző szolgáltatás közül lehet válogatni a DPD oldalán, ilyenek az expressz csomagküldés, Expressz10, Expressz12 csomagküldési módok, a háztól házig csomagszállítás, illetve a csomagpontra szállítás is.
  • A DPD minden megtett kilométert és kiszállított csomagot környezetbarát módon, szén-dioxid semlegesen szállít.

TNT

A TNT egy több mint 70 éve működő csomagküldő vállalat, amely hetente 55 000 közúti és több mint 700 légi járattal kapcsolja össze ügyfeleit. Nagy csomag szállítás esetén a következőképpen alakulnak a számok a TNT esetében:

 • Súly tekintetében: max. 70kg belföldön és külföldön is paletta nélkül
 • Csomagméret tekintetében: 240x120x180cm
 • Átlagos kiszállítási idő: belföldön 1 munkanap, külföldön a célország függvényében 2-4 nap
 • Igényelhető extra szolgáltatások: 
  • Sürgős, bizalmas, szabályozott hőmérsékletet igénylő vagy érzékeny küldemények
  • Nagy méretű vagy nehéz áruk (teheráru)
  • Ágazatspecifikus megoldások

HDT

Természetesen arra az esetre is van megoldás, ha egyik szolgáltatónál sem férünk bele a meghatározott maximum értékekbe. Vannak kifejezetten túlméretes csomagokra specializálódott cégek, például a HDT, ahol akár a 100kg-ot meghaladó küldeményeket is háztól házig lehet küldeni, nyomon követéssel. 

 • Súly tekintetében: max. 80kg, de ha ezt túllépnéd, úgy egyszerűen csak még egyszer ki kell fizetni a szállítási díjat.
 • Csomagméret tekintetében: a leghosszabb oldal maximum 250cm lehet, míg a kicsit rövidebb maximum 200cm, a körméret pedig maximum 300cm.
 • Átlagos kiszállítási idő: a teljes csomagfelvételi és kézbesítési idő 1-4 munkanapon belül történik
 • Igényelhető extra szolgáltatások: 
  • Raklapos áru, nagy méretű bútorok, elektromos gépek szállítása

Természetesen a felsorolt futárszolgálatok mellett még számos más cég is vállalja a különböző nagyméretű csomagok szállítását. Mielőtt azonban kiválasztanád a számodra legideálisabb céget, mindenképpen érdemes előtte körülnézni a piacon. 

A fuvar.hu tippjei nagy csomag szállításához

Elsőre nehéz lehet kiválasztani a megfelelő futárszolgálatot nagy csomagok szállításához, mivel ár-érték arányban nem feltétlenül a legolcsóbb szolgáltatás a legjobb. Összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, illetve néhány extra információt is, amire érdemes lehet figyelned nagyméretű csomag feladásakor.

Csomagolás, szállítás és áru bontás

Amikor nagy csomagok szállításáról beszélünk érdemes betartani néhány arany szabályt, amivel csomagunk biztosan egy darabban érhet célba.

1.    Erős, vastag doboz

Minél nehezebb a csomag, annál erősebb csomagolóanyag használata javasolt. Ha nem vagy biztos, hogy a kartondobozelég erős, a biztos szállítás érdekében akár használhatsz kettő dobozt is.

2.     Jó minőségű ragasztószalag

Ha sikerült a megfelelő doboz kiválasztása, fontos a megfelelő ragasztás is. Érdemes jó minőségű ragasztószalagot használni, illetve H alakban összeragasztani a dobozt, hogy biztosan ne nyíljon ki a szállítás során.

3.    Megfelelő szállítási mód 

Mérd le a csomagod pontos súlyát és nagyságát, hogy ez alapján kiválaszthasd a megfelelő szállítási módot, amely például lehet szokványos/standard, nagy csomag szállítás vagy túlsúlyos csomag szállítás is. Adott futárcég kritériumait szem előtt tartva tudod meghatározni, hogy a feladni kívánt csomagod pontosan milyen csomagtípusba tartozik. A gördülékeny szállításhoz továbbá elengedhetetlen a megfelelő csomag címzés is!

4.    Áru bontás kisebb csomagokra

Azzal, ha több kisebb csomagra bontod a nagyméretű csomagodat, elkerülheted a különböző extra költségeket. Bár általában a kisebb csomagokra külön kell kifizetned a szállítási költséget, lehet, hogy a végén olcsóbb árakkal tudsz számolni majd.

Árak és szolgáltatók

Csomagot küldeni mindig úgy érdemes, hogy előtte alaposan átnézzük a különböző szolgáltatók nyújtotta lehetőségeket. Fontos kitalálni még a csomagküldési folyamat előtt, hogy milyen határidővel szeretnénk, hogy a csomagunk megérkezzen a címzetthez. Ha megvan az ideális szállítási idő, úgy több különböző szolgáltatás közül lehet válogatni, amik szinte minden futárszolgálatnál elérhetőek. Bár a szolgáltatások gyakran azonosak, más szállítási időkkel, árakkal, csomag kritériumokkal, felárakkal dolgoznak a cégek, így ezek alapján érdemes sorrendet felállítani köztük.

A csomagküldés árának kiszámításához szinte már mindegyik cég alkalmaz csomagküldő kalkulátort, ahova a csomag paramétereit beütve már meg is kapod a körülbelüli szállítási költséget. Ennek ellenére a futárcégek weboldalán természetesen elérheted az általános szállítási árakat, csomag paramétereket, szolgáltatási csomagokat és egyéb hasznos információkat is.

Összességében elmondható, hogy napjainkban a nagy méretű csomag szállítás is sokkal egyszerűbb lett, mint azt bármikor korábban gondoltuk volna. Rengeteg futárcég közül lehet válogatni, akik szolgáltatásaikkal a lehető legjobb felhasználói élményre törekednek, és folyamatosan újfajta megoldásokkal bővül világszerte a csomagszállítás. Minden esetben azonban érdemes alaposan körbenézni a szolgáltatók között, illetve pontosan lemérni a csomagokat, hogy biztosan ne ütközzünk semmilyen problémába.

Fuvar.hu szolgáltatásai között az üzleti és lakossági ügyfelek egyaránt számos csomagküldési mód közül válogathatnak. A nagy csomag szállítás is elérhető szolgáltatásaink közül, amiről részletesebben a weboldalunkon olvashatsz. További érdekes cikkekért pedig látogass el a blogunkra.