Minden, amit az utánvétről tudnod kell!

A digitalizáció előtt az emberek vásárlási szokásai teljesen eltérőek voltak, mint napjainkban. A vásárlóknak nem volt más dolguk, csak bemenni az üzletekbe, leemelni a kívánt terméket/termékeket a polcról és készpénzzel fizetni a kasszánál. Így otthon már nem érhette őket meglepetés, hiszen látható volt a termékek minősége, az esetleges sérülések. 2022-ben az online vásárlás már akkora teret nyert magának, hogy szinte nincsen olyan dolog, amit ne lehetne megvenni a virtuális térben. Az e-kereskedelem során, legyen szó termék vagy szolgáltatás vásárlásáról, gyakran felmerül a kérdés, hogy milyen fizetési módot válasszunk.


Ha veled is előfordult már, hogy nem szívesen fizettél ki előre, egy kisebb vagy akár nagyobb összeget, egy olyan termékért, amit nem tarthatsz egyből a kezedben, akkor tudnod kell, hogy ezzel nem vagy egyedül. Erre lehet jó megoldás az utánvét. Cikkünkben összeszedtünk neked, minden olyan fontos információt, amit az utánvétről tudnod kell. Blogbejegyzésünkben olvashatsz az előnyökről, hátrányokról, arról, hogy mit érdemes tudnod az utánvétről, ha te vagy a feladó és arról, hogy egyáltalán megéri-e ezt a fizetési módot alkalmazni.

Az utánvét mint fizetési mód, mikor érdemes ezt választani?

Sok esetben hasznos lehet, ha az ember csak a csomag megérkezése után fizeti ki annak az árát, hiszen így valóban meggyőződhet arról, hogy pl: a rendelt televízió sérülés nélkül érkezett-e meg vagy sem. Ha nem üzletből, hanem egy ismeretlen személytől vásárolunk online, szintén érdemes az utánvétes fizetési módot választanunk, hogy elkerüljük az esetleges csalásokat, mint pl: a vásárló elutalta az összeget, de a csomagot nem kapta meg, mert az soha nem is került feladásra.

Mit érdemes tudnod az utánvételről, ha te vagy a feladó?

Ahhoz, hogy jobban a mélyére tudjunk ásni ennek a témának, először magát a fogalmat kell tisztáznunk: utánvét az, amikor a fizetés, a kézbesítéskor történik.

Az utánvétes fizetés menete:

A feladó még a kifizetés előtt odaadja a csomagot a futárnak, a címzett pedig abban az esetben tudja átvenni a csomagot, ha a megérkezésekor kifizeti a feladó által meghatározott összeget. A futárszolgálat ezután a pénzt eljuttatja a feladónak.

Az utánvét összege:

Az utánvétes csomag árát, sok esetben a kézbesítés költségét is, a kézbesítéskor a címzett fizeti ki a postásnak vagy a futárszolgálatnak. Ha nem történik meg a fizetés, a futár nem adja át a csomagot, ezzel biztosítják azt, hogy a csomag ne kerüljön illetéktelen kezekbe.

Honnan tudja a futár, hogy utánvételes csomagot szállít?

A futárszolgálatok utánvétes szolgáltatására szolgál a COD jelölés, ami a cash on delivery-nek a rövidítése (készpénzfizetés a kézbesítéskor).
A készpénzes fizetés mellett, ma már lehetőségünk van az utánvét összegét bankkártyával is rendezni.

Mire kell figyelned, ha utánvétes csomagküldést intézel?

  • Az utánvétes csomag címzésénél utánvétes csomagcímkét kell használnod. Fontos, hogy megfelelő módon, jól olvashatóan és pontosan legyen feltüntetve a címzés.
    Így tudod majd igénybe venni a különböző futárcégek (GLS, DPD) utánvétes csomagküldési szolgáltatását. Amennyiben lehetőséged van a környezetbarát csomagolás biztosítására, arról se feledkezz meg!
  • Belföldi csomagküldésnél az utánvét maximális összege a DPD-nél és a GLS-nél is egyaránt bruttó 500.000 Ft/csomag.
  • Ha a postán szeretnénk utánvétes csomagot feladni, fontos tudnunk, hogy a posta nem a címre kézbesíti automatikusan a csomagot, hanem az illetékes postához juttatja el azt, ahol letétbe helyezik. Tehát a címzett úgy juthat hozzá a csomaghoz, ha elmegy a postára és kiegyenlíteni a számlát.
    A Magyar Postánál nincs lehetőséged nemzetközi utánvétes csomagküldésre.
  • A legfontosabb az utánvét összegének a pontos meghatározása, hogy ebből a későbbiekben ne adódjanak félreértések.
    Az utánvét összege ugyanis nemcsak a csomag értékére vonatkozhat, hanem a szállítási költségére is. Így amennyiben azt szeretnéd, hogy a csomagod árán kívül, a feladás összegét is állja a címzett, akkor ezt az utánvét összegéhez hozzá kell adnod.

Hogyan számolhatod ki az utánvét összegét?

  • A címzett csak a csomag értékét fizeti ki:
    Az „utánvét” lehetőség megjelölése után, beírhatod a csomag értékét és a bankszámlaszámot is, amire szeretnéd, hogy érkezzen az utánvét összege.
  • A címzett csak a szállítás értékét fizeti ki:
    Ilyenkor a csomag értéke helyett csak a fuvar költségét és az utánvét kezelési díját kell beírnod.
  • A címzett a csomag és a szállítás értékét is kifizeti:
    Itt csak arra kell figyelned, hogy a beírt csomag értékéhez a szállítási költséget is add hozzá.

Megéri utánvét fizetéssel vásárolni?

Ma már a legtöbb futárszolgálatnál elérhető utánvétel esetén is a bankkártyás fizetés.
Az utánvétel a vásárlók körében mindig is nagyon népszerű lesz, hiszen az ok, ha ezt a fizetési módot választjuk általában a bizalmatlanság. Így viszont lehetőségünk van a fizetés előtt megnézni és leellenőrizni a csomagot.

Ha szeretnék visszaküldeni a csomagot, mert nem vagyunk vele elégedettek, lehetőség van arra, hogy a csomagot visszajuttassuk a feladónak. Fontos, hogy a küldeményt használatlanul, újracsomagolva adjuk át a futárnak. Szükséges lehet visszárunyomtatvány kitöltése is, erről annál a cégnél tudsz érdeklődni, akihez visszakerül majd a küldemény.

A nemzetközi csomagküldéskor az utánvétel az esetek többségében nem lehetséges, a futárszolgálatok és a webáruházak részéről.

Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár?

A fogyasztók 52%-a számára a választható fizetési módok a legfontosabb szempontok között szerepelnek, amikor arról döntenek, hogy melyik webáruházban fognak egy terméket megvásárolni.A webshopoknál általában a készpénzes vagy az elektronikus fizetési módok is megtalálhatóak. A feladó számára, egyértelműen az elektronikus fizetés az előnyösebb, míg a vásárlók számára az utánvét jár több előnnyel.
A fogyasztók tudnak előre és utólag is fizetni. Az online vásárlások elterjedésé miatt, a vásárlók bizalma nőtt az internetes vásárlásokkal/rendelésekkel kapcsolatban.

Az előre fizetés szintén a kereskedő számára lesz jobb megoldás, míg az utólagos fizetés a fogyasztók értekeit védi, akik szeretnének a fizetés előtt megbizonyosodni arról, hogy valóban azért fizetnek-e, amit rendeltek.
A feladó számára ez a fizetési mód nagyobb kockázattal és költséggel jár, hiszen az át nem vett csomagok vagy a túl későn lemondott rendelések, növelni fogják a kiadásait és az adminisztrációs munkákat is.

A járványhelyzet egyik következménye az e-kereskedelem térhódítása. Az utánvétes fizetési mód még mindig népszerű, viszont megfigyelhető az, hogy kezd a készpénzmentesség felé tolódni. Egyre gyakrabban rendezik az utánvét összegét bankkártyával.
A koronavírus miatt a készpénzes fizetést a legtöbb szolgáltató igyekszik minimalizálni és különböző érintésmentes kézbesítési technológiákat alkalmazni helyette.
A csomagautomatákkal biztonságos, kényelmes és gazdaságos lett az utánvétes csomagküldés.

Az utánvét tehát az, amikor a fizetés a kézbesítéskor történik. Az utánvétes csomagot a feladó még a termék kifizetése előtt átadja a futárnak, a címzett pedig csak akkor tudja azt átvenni, ha a csomag megérkezésekor teljesíti a feladó által meghatározott összeg kifizetését. A pénzt ezután a futárszolgálat, illetve posta juttatja vissza a feladó részére. A vevő általában az utánvét összegét fizetheti készpénzzel vagy bakkártyával. Ez a fajta fizetési mód a vásárlók érdekeit védi és számukra biztosít kedvezőbb megoldást a bizalmatlanságukra.

Ha szeretnéd, hogy csomagjaid a biztonságos, kényelmes és környezetbarát módon kerüljenek vásárlóidhoz, látogass el a weboldalunkra és vedd fel velünk a kapcsolatot, még ma!

Szöveg: Kertész Luca, fotó: Unsplash