Fontos! Változik a fuvarozói engedély május 21-től

Biztosan hallottad már, hogy 2022. május 21-től a fuvarozói engedély esetében, a korábbi 3,5 tonnás engedélykötelezettégi határ 2,5 tonnára csökken az európai jogszabályok, azon belül is, a mobilitási csomag előírásai miatt. Emiatt könnyen előfordulhat, hogy neked is fuvarozói engedélyre lesz szükséged, ha díj ellenében belföldi vagy nemzetközi közúti árutovábbítást végzel 2,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó kistehergépjárművel. Számos kérdés merülhet fel benned ezzel kapcsolatban, ebben a bejegyzésben azonban összeszedtünk minden fontos választ ahhoz, hogy gördülékenyen és időben kiválthasd a fuvarozói engedélyed! (A kötelezettség nem vonatkozik a saját termékeket mozgató áruszállítókra)

1. Mi az a fuvarozói engedély és mire jogosít fel?

A fuvarozói engedély a tevékenységi engedélyek egy olyan fajtája, amely a közúti áruszállítási szolgáltatások szakhatósági engedélyeként említhető. A tevékenységi engedély nem egy járműre vagy egy személyre vonatkozik, hanem egy vállalkozást, egyéni vállalkozót jogosít fel arra, hogy díj ellenében történő közúti áruszállítási tevékenységet és közlekedési szolgáltatást végezzen.

2. Mit jelent pontosan a 2022. május 21-ei változás és kikre vonatkozik?

Ahhoz, hogy továbbra is a megfelelő módon tudj áruszállítói tevékenységet folytatni, fontos kiemelni, hogy május 21-től az uniós és magyarországi székhelyű kisárufuvarozói vállalkozásoknál az eddigi 3,5 tonna össztömeg feletti engedélykötelezettség határa 2,5 tonnára módosul. Azzal, hogy a 2,5 tonna össztömeg feletti tehergépjármű-üzembentartó fuvarozók is engedélykötelesek lesznek, ugyanazok a rendelkezések fognak rájuk is vonatkozni, mint a 3,5 tonnás társaikra.

3. Milyen feltételei vannak a fuvarozói engedély kiváltásának?

A tevékenységi engedély kiváltásának alapvetően három fő feltétele van, ezek a következők:

  1. Az adott vállalkozás jó hírneve – csak olyan vállalkozásoknak tudják kiállítani az engedélyt, akik korábban nem gyakoroltak semmilyen jogellenes tevékenységet, tisztességtelen piaci magatartást.
  2. Pénzügyi megfelelőség – ahhoz, hogy a tevékenységet maradéktalanul folytatni tudd a jogszabály egy bizonyos anyagi hátteret szab meg, amely lehet pénzügyi intézménynél legalább 1 éves időtartamra kötött pénzösszeg, garanciaszerződés, felelősségbiztosítás (amit az alkalmazásunkon keresztül velünk is megköthetsz) stb. „a vállalkozásnak az éves beszámolói alapján bizonyítania kell – miután ez utóbbiakat ellenőr vagy egy arra megfelelően felhatalmazott személy hitelesítette –, hogy minden évben rendelkezik egy használatban lévő gépjármű esetében legalább 9 000  EUR-nak, és minden további gépjármű esetében 5 000  EUR-nak megfelelő tőkével és tartalékkal.” (1071/2009/EK rendelet 7. cikk (1) bekezdés) 
  3. Szakmai irányító kijelölése – 2,5 tonna össztömeget meghaladó fuvareszközöket üzembentartó vállalkozásoknak szakmai irányítót kell foglalkoztatniuk, amihez szükséges egy szakmai irányítói bizonyítvány. Ehhez a szakmai irányítónak kijelölt személynek egy szaktanfolyamon kell részt vennie és sikeresen letennie azt. Amennyiben egyéni vállalkozóként foglalkozol fuvarozással, úgy a szakmai irányítói képzést neked kell letenned.

4. Hol tudok szakmai irányítói szaktanfolyamot letenni és miből áll egy ilyen képzés?

A szakmai irányítói szaktanfolyamokat a megfelelő engedéllyel rendelkező intézmények, autósiskolák indítják, a tanfolyamot követő vizsgáztatást pedig a KAV (Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont) látja el. A képzés kötelező minimum óraszáma 92 óra, a tárgyak között olyan elméleti tantárgyak vannak, mint a munkaügyi ismeretek, vámismeretek, jogi ismeretek, árufuvarozási ismeretek, stb. A tanfolyam végén lévő vizsga összesen 3 fő részből áll:

  • számítógépes elméleti vizsga
  • esettanulmány
  • szóbeli vizsga.

Az elméleti vizsgák árai vizsgatípusokként eltérőek, vizsgatárgyanként általánosan 3.000-8.000 Ft között mozognak az adott vizsgatípus függvényében.

5. Ha minden szükséges feltételnek megfelelek, hol tudom kiállíttatni a fuvarozói engedélyt?

A tevékenység végzéséhez előírt fuvarozói engedélyt a vállalkozás székhelye szerinti illetékes közlekedési hatóság, Kormányhivatal, állítja és adja ki.

6. Hol tároljam az engedélyt, ha megszereztem?

A kiváltott árutovábbítási engedély főoldalát a vállalkozás székhelyén kell tárolni, míg az engedély további mellékleteit, mint a rendszámos engedélykivonatok, pedig jogszerűen az adott rendszámhoz köthető jármű fedélzetén kell tartani, egy esetleges bírság elkerülése miatt, melynek összege az engedély nélkül végzett tevékenység esetén akár 800 ezer forint is lehet.

Reméljük hasznosnak bizonyultak a bejegyzésben olvasható információk számodra és megfelelő segítséggel szolgálhattunk az engedélyek sikeres kiváltásához! Ha további hasznos fuvarozással, szállítmányozással kapcsolatos témákban olvasnál, úgy keresd fel a blogunkat, illetve a Fuvar.hu szolgáltatásai közül válogatva környezetbarát fuvarozási megoldások közül válogathatsz! Saját fejlesztésű applikációnk használatával fuvarozóként számos fuvarmunka közül válogathatsz, amit optimalizált fuvarláncokkal, egyszerűen és környezettudatosan tehetsz meg!

Szöveg: Reitmesz Kornél, fotó: Unsplash