Ha érdekel a teherfuvarozás világa, ezekre figyelj!

Teherfuvarozás

A közúti árufuvarozás napjaink kereskedelmének egyik elengedhetetlen részét képezi. Ennek egyik típusa a díj ellenében végzett, tehergépkocsival történő árutovábbítás, azaz a teherfuvarozás. Mivel a szárazföldi kereskedelem meghatározó része a szakma, így számos hazai és uniós megkötésnek kell megfelelnie annak, aki ezzel szeretne foglalkozni. Engedélyekre, képzésekre, igazolványokra, illetve eszközökre is szükséged lesz ahhoz, hogy alkalmazottként elindulhass ezen a pályán, ha pedig új teherfuvarozási vállalkozást indítanál, a megfelelő engedélyek listája bővülhet.

Ha úgy érzed, egy új és megbízható szakmát keresel, és a fuvarozás világában képzelnéd el magad a jövőben, mi segítünk! Ebben a bejegyzésben összeszedtünk minden fontos információt a szükséges engedélyekről, eszközökről, járművekről és a munkavállalás folyamatáról alkalmazotti és vállalkozási szinten, hogy a lehető legfelkészültebb döntést hozhasd!

Szakvizsgák és engedélyek teherfuvarozáshoz

Amennyiben úgy érzed, hogy szállítmányozással szeretnél a jövőben foglalkozni, ahhoz, hogy alkalmazottként helyezkedhess egy teherfuvarozó vállalkozásnál, a munka megkezdéséhez megfelelő szakvizsgával, engedélyekkel, illetve igazolványokkal kell rendelkezned. Mindez azért nagyon fontos, mert a munkavégzés során bármikor szemben találhatod magad egy hatósági ellenőrzéssel, ahol a megfelelő dokumentumok nélkül komoly bírságokra lehet számítani! Az engedélyek listája bővülhet aszerint, hogy áru- vagy személyszállítás történik, a fuvarozás belföldi vagy külföldi keretek között zajlik, illetve, hogy milyen típusú árut szállítasz.

Ezekre az általános engedélyekre és igazolványokra lesz szükséged teherfuvarozóként:

  • Közúti árutovábbítási engedély (2,5 tonnát meghaladó gépjárművel, díj ellenében végzett közúti árufuvarozásra),
  • közúti áruszállítási igazolvány (7,5 tonnát meghaladó gépjárművel, saját számlával),
  • C1, C1+E, C, C+E kategóriájú – vagy ezekkel egyenértékűnek elismert járművezetői engedély,
  • érvényes erkölcsi bizonyítvány (3 hónapnál nem régebbi),
  • érvényes forgalmi engedély,
  • fuvarozói engedély (árutovábbítási/tevékenységi engedély),
  • érvényes GKI-igazolvány (Gépjárművezető Képesítési Igazolvány).

Engedélyek olyan nemzetközi fuvarfeladatokra vonatkozóan, amik Magyarország területét érintik:

  • Amennyiben a felrakodás és lerakodás külföldön történik, szükség van egy „közösségi engedélyre”,
  • CEMT-engedélyre (Nemzetközi Közlekedési Fórum által létrehozott engedély),
  • illetve járati, bilaterális engedély is kellhet, amely az adott fuvarozási tevékenység, illetve az adott gépjármű típusától függhet.

Ezeken felül még számos különböző speciális fuvarozási tevékenységhez köthető engedélyre is szükséged lehet, például a veszélyes áruk, hulladékok fuvarozására vonatkozóan, a megengedett méretet, tengelyterhelést vagy össztömeget meghaladó járművek vezetéséhez vagy akár a hétvégi és ünnepnapi korlátozás ideje alatt végzett fuvarfeladatokhoz is.

Szakképzések

Ahhoz, hogy sikeresen megpályázhass egy ilyen munkakört, egy GKI-tanfolyamon kell részt venned, melynek időtartama körülbelül egy hét. A teherfuvarozói képzésen elméleti és gyakorlati kurzusok egyaránt vannak; néhány ilyen vizsga a járművezetés a közúti forgalomban, járművezetés veszélyhelyzetek létrehozására (szimulátor), illetve a járművezetéshez kapcsolódó gépkocsivezetői ismeretek. A sikeres tanfolyamon megszerzett GKI-kártya öt évig érvényes, ezt követően meg kell újítani, illetve ismeretfelújító GKI tanfolyamokon kell részt venni.

Vállalkozóként

Amennyiben nem alkalmazottként dolgoznál, hanem teherfuvarozási vállalkozást szeretnél indítani egyéni vállalkozóként, úgy jóval több engedélyre, igazolványra és más szakképzésre van szükséged, illetve az államikon kívül számos Európai Uniós szintű szabályozásoknak kell megfelelned.

A teherfuvarozási engedély kiváltása 

A közúti áruszállítási rendszerben a szállításnak két módját különböztethetjük meg. Az egyik a saját számlás, a másik pedig a díj ellenében végzett szállítás.

  • Saját számlás fuvarozás esetében a cég a saját tulajdonát szállítja,
  • díj ellenében végzett szállításnál pedig más tulajdonát szállítja a fuvaros szakember.

Ahhoz, hogy a törvényileg előírt módon, alkalmazottként és vállalkozóként tudj fuvarozási tevékenységet folytatni, mindenképpen szükséged lesz egy teherfuvarozási engedélyre. Fuvarozói engedélyt egy meghatározott összegű igazgatási szolgáltatási díj ellenében tudnak kiállítani neked. Az általános árufuvarozói engedélynek 4.700 Ft az alap kiállítási díja. Ugyanekkora összeget kell fizetni a kártya lejárta utáni érvényesítésért, illetve az adatváltozás miatti cseréért is. Amennyiben vállalkozásként foglalkozol fuvarozással, úgy a teherfuvarozási engedélyen felül a különböző engedélykivonatok járművenkénti/járműszerelvényenkénti összege:

  • 50 járműig 1.600 Ft,
  • 51-100 járműig 795 Ft,
  • 100 jármű felett pedig 335 Ft.

Amennyiben nemzetközi fuvarozással szeretnél foglalkozni, úgy az erre feljogosító közösségi engedély kiadása, illetve a lejárta utáni cseréje az igénylő fuvarozó nevére 94.050 Ft, ennek az egy járműre vonatkozó hiteles formában történő másolási díja pedig 4.800 FT. Az engedélyek díját személyesen, készpénzben lehet befizetni helyszíni pénztárakban, ez területenként, városonként eltérő lehet. A kérelem elbírálása körülbelül 3 hónapot vesz igénybe, azonban ez rendkívüli esetben 1 hónappal kitolható. A kiállítását kormányhivatalok, illetve az Innovációs és Technológiai Minisztérium Közlekedési Hatósága végzik, előzetesen kizáró ok pedig nincsen.

Mivel Magyarország az Európai Unió tagállama és a nemzetközi közúti fuvarozási műveleteket liberalizálták az EU-ban, a kabotázs (azaz a nemzeti, EU-s tagállamok közötti áruszállítás) a közös megegyezésen alapuló megállapodások mentén végezhető, az igazolások nagy része egységes, azonban az áruszállítás egyes esetekben bizonyos korlátozások alá esik. Ez alapján a nemzetközi fuvarozáshoz minden fuvarozónak elengedhetetlen az úgynevezett közösségi engedély megléte, amit legfeljebb 10 éves időtartamra bocsátanak ki a fuvarozó nevére, és nem átruházható.

A teherfuvarozás további követelményei 

Amennyiben a kérelmed pozitív elbírálást kap, és igénylő cégként vagy személyként megkapod az engedélyt, a törvényes gyakorlatban való használathoz fontos arra figyelni, hogy minden forgalomban lévő gépjárműben legyen menetíró készülék, azaz tachográf, amely hitelesített és működőképes állapotban van. Emellett kiemelten fontos, hogy a fuvarozási engedély mindig a gépjármű fedélzetén legyen! A fuvarozás ideje alatt szükséges dokumentumokat három nagyobb csoportra osztottuk fel. Ezek a fuvarozó személyes okmányai, a gépjármű okmányai, illetve a szállított áruval kapcsolatos okmányok.

A fuvarozó személyes okmányai

  • Személyes iratok: személyi igazolvány, lakcímkártya, útlevél, TAJ-kártya, adott esetben nemzetközi TAJ-kártya
  • Munkaviszony, feladatellátás igazolására szolgáló iratok: munkaszerződés vagy az adott gépjármű vezetésére kiadott meghatalmazás, GKI-kártya, tachográf igazolvány, úgynevezett PÁV-igazolás, vagyis, hogy a fuvarozó szakember rendelkezik a biztonságos közlekedéshez szükséges képességekkel, illetve egy tevékenység-igazoló lap (ez igazolja, hogy amikor tachográf nem rögzít adatokat, a sofőr egyéb munkát végzett, pihenőidőn volt vagy szabadságon volt)

Adott gépjárműre vonatkozó okmányok:

  • Forgalmi engedély
  • Nemzetközi biztosítási zöldkártya
  • Tachográfos jármű esetében az illesztésről szóló jegyzőkönyv érvényes matricával
  • Tevékenységi engedély kivonata
  • Nemzetközi szállításnál: közösségi engedély hiteles másolata, illetve adott esetben CEMT-engedély (Közlekedési Miniszterek Európai Konferenciája által kiadott engedély)

Az adott árura vonatkozó okmányok:

  • Számla vagy fuvarlevél, ami az áru eredetét, értékét, illetve mennyiségét igazolja.
  • Nemzetközi szállításnál: CMR (nemzetközi fuvarlevél) – unión kívüli fuvarozás esetében.

A teherfuvarozás fajtái a mindennapokban

A teherfuvarozásnak számos különböző formája létezik a ma ismert kereskedelemben, ezek közé sorolhatjuk a közúti, légi, vasúti és vízi teherfuvarozást is. Ezek közül Magyarországon a közúti, vasúti és légi fuvarozás a legelterjedtebb, a folyókon történő teherfuvarozást pedig a megbízók csak bizonyos esetekben tudják alkalmazni. Nézzük meg, milyen különbségeket fedezhetünk fel a leggyakrabban használt szállítási módok között hazai környezetben!

Közúti árufuvarozás

A közúti teher-, és árufuvarozás számos magas színvonalú áruszállítási módja közül válogathatunk belföldi és nemzetközi szinten is, mindezt az adott rakomány fajtája és az áru biztonságos szállítási módja határozza meg. Ilyen módok az önrakodós-, raklapos-, emelőhátfalas teherautóval történő fuvarozás, a darus fuvarozás, a billencs fuvarozás, és még tovább sorolhatnánk a díj ellenében végzett közúti áruszállítási módokat.

Vasúti teherfuvarozás

A vasúti teherfuvarozás egy kevésbé rugalmas, de annál érdekesebb fuvarozási módszer. Magyarországon egyedüliként a Rail Cargo Hungaria Kft. vállalja a szórt küldemények vasúti szállítását, belföldi és nemzetközi szinten is, belföldön mindezt országos lefedettséggel. Az úgynevezett egyes kocsis fuvarozással félkész- és késztermékeket is továbbítanak, amit nagyobb gyógyszeripari, vegyipari, és egyéb hasonló társaságok, illetve kis- és középvállalkozások vesznek igénybe.

Légi teherfuvarozás

A nagy távolságokra lévő csomópontok között a leggyorsabb, leghatékonyabb, és akár kontinenseken átívelő szállítási mód a légi szállítmányozás. Bár sok esetben magasabb költségekkel kell számolnunk, mint a közúti vagy vasúti teherszállításnál, ha ezt fuvarozási módot választjuk, ennek ellenére számos előnyt hordoz magában.

Szolgáltatások magánszemélyként és cégként

A nagyobb futárcégek mellett, kis és középvállalkozások sora közül válogathatunk magánszemélyként, illetve cégként a különböző szolgáltatások igénybevételekor. Ezek a szolgáltatások általánosan következők lehetnek:

  • Költöztetés
  • Nagyméretű csomagok szállítása
  • Irodai költözés
  • Nagyméretű áruszállítás (közút, vasút, légi, vízi)
  • Veszélyes áruszállítás (közút, vasút, légi, vízi)

A szállításonként meghatározott súlyhatárok csomagonként, gépjárművenként és szállítási területenként eltérőek lehetnek, emellett más és más szabályok vonatkozhatnak a teherfuvarozás módjára (közúti, légi, vízi, vasúti) is. A kért engedélyek, szabályozások is ennek függvényében változhatnak belföldi és nemzetközi viszonylatban.

Bízunk benne, hogy ebben a bejegyzésben minden olyan hasznos információt megadtunk számodra, amivel segíteni tudtunk, ha a teherfuvarozás felé érdeklődnél a jövőben! További hasznos és érdekes logisztikai információkat a blogunkon olvashatsz, illetve amennyiben valamilyen fuvarozói szolgáltatást vennél igénybe a mindennapi életed során, a Fuvar.hu-nál csomagjaid szállításában is a segítségedre lehetünk!

Szöveg: Reitmesz Kornél, fotó: Unsplash