Drayage, avagy a rövidtávú fuvarozás

Minden sikeres logisztikai művelet a megfelelő tervezéssel kezdődik. Egy megbízható szállító partner kiválasztása jelentősen megkönnyítheti az áru mozgatással kapcsolatos teendők véghezvitelét. Különösen igaz ez akkor, amikor a szállítandó rakományt kikötők, logisztikai központok vagy raktárak között kell mozgatni. Ilyenkor lép be a képbe a drayage, avagy a rövidtávú fuvarozás fogalma és módszere.

Mi is az a drayage?

A drayage a rövid távú fuvarozás egy speciális módja. Ez a fajta szállítási mód magába foglalja azt a procedúrát, amely során az árucikkek a különböző fuvarozási fázisok között kerülnek mozgatásra. Gyakorlati példán keresztül szemléltetve, drayage típusú fuvarozás történik, amikor az árucikkek beérkeznek például egy kikötőbe és onnan egy raktárba kerülnek a továbbszállításuk előtt. A kikötő és a raktár közötti árumozgatást nevezi a logisztika drayaganek, avagy rövidtávú fuvarozásnak. A fuvarozás ezen fajtája az intermodális szállítás kulcsfontosságú eleme, amely lehetővé teszi, hogy az árucikkek zökkenőmentesen vándoroljanak a különböző szállítmányozási módok között. A rövidtávú fuvarozás kiemelt szerepet játszik a logisztika több részágában is, legyen szó vízi, légi, vagy szárazföldi szállításról.

Az intermodális szállítás folyamata során a szállítandó áruk egy olyan speciális központba kerülnek átadásra, ahol rövid tárolást követően folytatják útjukat a végcéljuk felé. A drayage folyamatai a logisztikai rendszer ezen ágát képesek kiszolgálni. A rövidtávú fuvarozás legtöbbször közúton, kamionok és teherautók segítségével történik, így lehetővé téve a gyors és hatékony rakodást, árutovábbítást a logisztikai központok között. Szabad kapacitásoktól függően előfordulhat, hogy az árukat ideiglenes raktárakba kell elhelyezni. Ezekben az esetekben szintén kulcsfontosságú szerepet tölt be a rövidtávú fuvarozás folyamata.

A különböző szállítási módok kombinációja közötti -például vízi és vasúti- szállítást is a rövidtávú fuvarozási megoldások alkalmazásával oldják meg a logisztikán belül. Ezekben az esetekben a beérkező árut lepakolják, célállomás szerint szortírozzák, erre a célra létrehozott raktárakba helyezik, majd ismét felpakolják egy másik szállítást végző járműre. A drayage a különböző állomások közötti szállítási folyamatok egészét fedi le ezekben az esetekben.  

A rövidtávú fuvarozás típusai

A drayage típusú fuvarozási módokat az árucikkek mérete és szállítási mód hatékonysága szerint osztályozza a logisztika. A rövid távú fuvarozási módok tehát az alábbi alkategóriákba sorolhatóak:

Expediált fuvarozás:

A rövid távú fuvarozás egyik leghatékonyabb formája. A komissiózás során az árucikkeket előre rendszerezik és összekészítik, hogy azokat minél hatékonyabban tudják eljuttatni a rendeltetési helyükre. A közúti árufuvarozás során használják leginkább.

Rövidtávú fuvarozás szállítási mód váltással:

Ezt a fajta árumozgatást nevezzük a klasszikus drayage típusnak. Az árucikkek egy bizonyos típusú szállítási módon, például közúton beérkeznek egy erre a célra kijelölt logisztikai központba és utána a szállításuk egy más típusú fuvarozási módon, például vasúton halad tovább.  

Rövid távú fuvarozás szállítási mód csere nélkül:

Ezt a fajta szállítási módszert leginkább akkor alkalmazzák, ha a szállítandó árucikkeket két logisztikai központ között kell mozgatni. Komplex logisztikai folyamatok során előfordulhat, hogy az árutovábbítást több különálló raktárközpont bevonásával végzik, amelyek között a csomagáramlás egyféle szállítási módon történik.   

Mólóig történő szállítás:

A tengeri és más vízen történő szállítás előkészítésének módja. A logisztikai központokból a kikötőig, általában közúton történő szállítás módját értjük alatta. 

Ideiglenes raktárba történő szállítás:

Nagymértékű áruforgalom során előfordulhatnak olyan esetek, amikor az egyes raktárközpontok már nem képesek megfelelően kezelni a beérkező rakományokat. Ebben az esetben ideiglenes raktárhelyek kerülnek kialakításra, amelyek közötti fuvarozás a drayage ezen típusa.

A drayage tehát a logisztika elengedhetetlen részfolyamata, amelyet szinte minden szállítással foglalkozó vállalat alkalmaz. Rövid távú fuvarozással kapcsolatos szolgáltatások a Fuvar.hu oldalán is nagyszámban megtalálhatóak, így ha vállalkozásának ilyen típusú fuvarozásra van szüksége készséggel állunk rendelkezésére.

Mi alapján válasszunk rövidtávú fuvarozó partnert?

Habár a rövidtávú fuvarozási folyamatok relatíve egyszerűnek tűnnek, mégis számtalan tényező befolyásolhatja azok komplexitását és nem utolsó sorban, költségeit.

A hatékony és problémamentes árufuvarozás érdekében érdemes olyan szolgáltatót választani, amely képes az ez irányú szállítási feladatokat is kiemelkedő minőségben ellátni. Amikor egy fuvarozó céget megbízunk, hogy végezze el a szállításhoz kapcsolódó logisztikai feladatainkat, az egyik legfontosabb tényező, amit figyelembe kell vennünk az a bizalom. Fontos, hogy az általunk választott partner pénzügyileg stabil legyen, továbbá képes legyen szállítani az igényeinknek megfelelő szolgáltatásokat és rendelkezzen az ezekhez szükséges infrastruktúrával. Ilyen speditőr partner kiválasztásával nemcsak levesszük az árumozgatás terhét saját cégünk válláról, hanem időt és pénzt is takaríthatunk meg. Legyen szó bármilyen mennyiségű áru szállításról, bármekkora távon, érdemes profi fuvarozó cégek szolgáltatásait igénybe vennünk.     

A logisztikán belül a rövidtávú fuvarozás rengeteg olyan kihívással bír, amelyek sikeres teljesítése kellő tapasztalatot és szakértelmet kíván a speditőr cégektől. A különböző logisztikai pontokra beérkező konténerek és árucikkek szétválasztásában és átrakodásában is nagy segítségünkre lehetnek a drayage szolgáltatást biztosító fuvarozó cégek. A folyamat során célállomások szerint leválasztásra kerülnek az árucikkek, amelyek így raktározási költségek nélkül tudnak tovább haladni a fuvarozás következő állomására.

Az áru kikötőkbe vagy terminálokba való beérkezéskor tárolásra kerül az azt üzemeltető ország vagy vállalat által. Azonban ennek a raktározásnak költségei vannak, amelyet rövidtávú fuvarozással lehet minimalizálni, vagy akár teljesen elkerülni. Az ilyen rakodási pontokból történő továbbszállítás logisztikájának megszervezésére és lebonyolítására ajánlott tapasztalt, rövidtávú fuvarozásban járatos speditőr cégekkel szerződni a gyors és költséghatékony árumozgatás érdekében.         

Az új technológiáknak köszönhetően a logisztikai iparág ezen része is jelentős átalakuláson ment át az utóbbi években. A különböző modern, digitális rendszereknek köszönhetően mára jóval könnyebbé vált az egyes fuvarozások leszervezése, mind a szolgáltató, mind az ügyfél részéről. Egy-egy rövid távú szállítás csupán néhány kattintás segítségével elintézhető, legyen szó akár teljes-, vagy részrakományos fuvarozásról . Mindenképpen érdemes tehát olyan szolgáltatót keresni, amely képes lépést tartani a változó igényekkel, illetvelépést tud tartani a legújabb innovációk megjelenésével. 

Érdemes továbbá olyan partnert választani, amely megfelelő mennyiségű és minőségű adattal képes szolgálni a szállítási folyamatok során. Fontos, hogy a fuvarozandó rakomány alap adatai, mint például, hogy a szállítási folyamat melyik részénél jár a csomag, vagy, hogy hol található helyileg, az ügyfél rendelkezésére álljanak. A legtöbb fuvarozással foglalkozó vállalat már rendelkezik az ehhez szükséges technológia háttérrel és infrastruktúrával, azonban a szolgáltatás igénybevétele előtt ajánlott tájékozódni a szállításokhoz tartozó adatszolgáltatás feltételeiről.

Az folyamatos felívelésbenhtehfb lévő e-keresekedelmi szektor és a házhozszállítások számának folyamatos növekedésével egyre nagyobb igény mutatkozik a legkülönfélébb fuvarozási megoldások alkalmazására. A logisztikai piac felgyorsulásával új igények és velük együtt új kihívások is kerülnek az iparág szereplői elé. A fuvarozással foglalkozó vállalatok, köztük a Fuvar.hu legfontosabb feladata, hogy ügyfelei szállítási igényeit a lehető legjobban kielégítse, legyen szó akár hosszú, akár rövidtávú fuvarozásról.

A megfelelő fuvarozó kiválasztása olykor időigényes és fárasztó folyamat. A Fuvar.hu weboldalán azonban több száz szolgáltató közül választhatja ki a céljainak legmegfelelőbbet.