Csomagolási tippek költözéskor

Csomagolási tippek költözéskor

Bútoraid, személyes tárgyaid és használati eszközeid egyik helyről a másikra való költöztetése nem egyszerű dolog, tele van stresszel és feszültséggel, ám a megfelelő költöztető cég megtalálása sok gondot levehet a válladról.

A leggyakoribb melléfogások abból adódnak, hogy költözéskor az emberek többsége nem gondolja át eléggé, hogy mire lesz szüksége a pakolásnál, nincs terve a váratlan helyzetek megoldására, de sokan azt sem veszik figyelembe, hogy az új lakásban való kicsomagolásnál mennyire megkönnyíti a dolgukat, ha szakszerűen, helyiségről-helyiségre pakolnak össze, majd ugyanígy csomagolnak is ki.

Pedig a költöztetés praktikusan is zajlódhat, így nemcsak időt, de energiát és fölösleges idegeskedést is megspórolhatsz magadnak (és a költöztető cégnek is).
Útmutatónk, praktikus ötleteink remélhetőleg segíteni fogják a költözésedet, hogy minden zökkenő- és törésmentesen zajlódhasson.

Legyen elegendő dobozod, amibe majd pakolhatsz

Költözésnél az egyik legfontosabb kellék a csomagoló doboz.

Ha teheted, ezekből már jó előre szerezz be több tucatnyit, többféle méretben és teherbírásban, így biztosan nem akadsz majd fenn a pakolásnál.

Persze azt se felejtsd el, hogy nagyon nem mindegy, hogy mit és hogyan pakolsz ezekbe a dobozokba, sőt, azt is jó tudnod – hogy akár ellenőrizhesd a költöztetőket –, hogy szállításnál hogyan lehet úgy egymásra pakolni a dobozokat, hogy azok tartalma semmilyen körülmény között ne sérüljön, viszont helytakarékos is legyen.

Továbbá fontos még, hogy időt szánj a címkézésre is, vagy, hogy minden dobozra jól látható helyre írd rá a tartalmát, pl. könyvek, ruhák, törékeny dísztárgyak stb., illetve azt is, hogy az új helyen a ház melyik részébe kerüljenek, pl. fürdő, konyha, gardrób stb.

Erre viszont még bővebben visszatérünk, de most a dobozoknál maradva, az egyik leggyakrabban feltett kérdésre adnánk választ, mégpedig: honnan szerezz be csomagoló dobozokat? A válasz egyszerűbb, mint gondolnád.

Honnan lesznek csomagoláshoz alkalmas dobozaid?

Menj le a legközelebbi közértbe és kérdezz rá, hogy van-e felesleges dobozuk, vagy ha tudod a költözésed pontos idejét, jó előre jelezheted már az elárusítóknak, hogy ha nem fáradság, tegyenek félre neked pár darabot.

Sok boltnál a dobozok többsége a kuka mellett vagy a szelektív gyűjtőben végzi, így talán még örülni is fognak a kérésednek, hálásak lesznek neked azért, mert megszabadítod őket pár darabtól, te pedig biztos jó hasznát veszed majd egy óriási banános doboznak…

Nagyon fontos, hogy sok dobozod legyen, sokféle méretben, ugyanis ezekbe sokkal könnyebb és biztonságosabb pakolni, mint bármi másba. Az első lépés tehát a költözésnél, hogy beszerezz minél több dobozt. Akár olyanokat is vehetsz a nagyobb lakberendezési boltokba, amik kifejezetten erre, illetve tárolásra lettek kitalálva.

Ezeket te magad is könnyen összehajtogathatod, így kisebb helyet foglalnak, mi több, vannak köztük igazán dizájnos, színes darabok is, amibe élmény lesz a csomagolás.
Ha a közeli kisboltból sikerült különböző méretű dobozokat beszerezned, akkor a kisebb dobozokba nehezebb, a nagyobb dobozokba könnyebb tárgyakat csomagolj, így egyiknek sem fog kiszakadni az alja.

És, hogy mi legyen utána a dobozokkal? Az összehajthatóakat nyugodtan tartsd meg, hiszen nem tudhatod mikor lesz még rá szükséged, míg a többi mehet a szelektív hulladékgyűjtőbe, de még mielőtt szemétre dobnád őket, kérdezz körbe a baráti körödben, munkahelyeden, hogy nem tervez-e valaki még költözni, mert akkor talán tovább is adhatod őket megkönnyítve ezzel valaki más költözését.

Milyen csomagoló alkalmatosságokat vethetsz be még?

Gyakorlatilag ennek csak a képzeleted szabhat határt, ám légy óvatos! Bármit találsz is jónak csomagoláshoz, mindig figyelj arra, hogy a megfelelő tárgyak kerüljenek bele. Például a nagyobb nejlonzsákokba ne tégy konyhai felszerelést, és figyelj oda a törékeny és folyó dolgokra is.

Mielőtt bevásárolnál hatalmas és méregdrága dobozokból, először érdemes szétnézz a lakásban „rejtett kincsek” utána kutatva. Kutasd át a szekrényeidet, hogy nincs-e véletlenül néhány régi bőröndöd, vagy utazótáskád, melyeket valamiért már nem használsz, de most pont jók lesznek arra, hogy a ruháidat ebben vidd vagy vitesd át A-ból B-be.

Használd ki a szennyeskosaradat is, hiszen csomó minden fér még ebbe is: tegyél bele téli holmikat, pulóvereket, kabátokat, így máris spóroltál egy kis helyet.
Ha te is előrelátó vagy, gondolván, jó lesz ez még egyszer valamire, és szereted megőrizni a különböző elektronikai felszereléseid dobozaid, itt az idő, hogy bevesd őket. Minden mehet vissza az eredeti dobozába, így egyszerűsíted le a dolgodat.

A költöztető cégek gyakran biztosítanak egyforma méretű dobozokat a kisebb tárgyak elcsomagolásához, ami nekik azért jó, mert az egyforma dobozokat könnyebb egymásra pakolni a teherautóban. Ezek a dobozok gyakran túl nagyok ahhoz, hogy kizárólag nehéz tárgyakkal pakold tele őket, ezért a legjobb, ha félig telepakolod nehezebb dolgokkal, például könyvekkel, a tetejükre pedig ruhákat raksz.

Dobozokon túl, mire lehet még szükséged?

Buborékfóliára (vagy más néven: légpárnás fóliára)

Ez a tökéletes csomagolóanyag arra, ha a törékeny tárgyaidat szeretnéd megvédeni. Szerte a világon használják, hiszen nagyon praktikus és számos felhasználási módja ismert. A törékeny vagy értékes tárgyaidat, a porcelán- és üvegárut, a műszaki cikkeket, az edényeket és palackokat külön pakold, ezekből pedig az értékesebb darabokat MINDIG csomagold buborékfóliába, ami általában tekercsben kapható. A buborékfóliát helykitöltésre is használhatjuk, ha nincs kéznél hungarocell golyó, hiszen hajlíthatóságának köszönhetően remekül felveszi a dobozokban lévő üres tér formáját.

Csomagolópapírra, újságpapírra

Újságpapír törékeny tárgyakhoz

Már nagyanyáink is tudták, hogy a törékeny dolgokat, tányérokat, vázákat, poharakat érdemes először újságpapírba csomagolni, majd csak utána egy dobozba. Használhatsz újságpapírt, régi csomagolópapírt is erre a célra, így megóvod dolgaidat attól, hogy elcsorbuljanak, összekoccanjanak, esetleg eltörjenek. A behuppanásra hajlamos dolgaidat is érdemes csomagolópapírral kitömködnöd.

Bútor- és matracborításra

Használd ezeket, hogy megvédd bútoraidat és a matracaidat. Ezzel biztonságosan szállíthatod őket az új helyre. ugyanakkor arra is jók, hogy védjék a matracot és a bútorokat a kártevőkkel és a nedvességgel szemben.

Antisztatikus buboréktáskák

Ezek speciális buborékos táskák, amelyek megfelelően tárolnak olyan érzékeny tárgyakat és elektronikai cikkeket, amelyek antisztatikus védelmet igényelnek. A statikus elektromosság nagyon veszélyes a benzinkutaknál, és ezek a zsákok megakadályozzák, hogy bármilyen baj érjen.

Ragasztószalagra

 

Ezzel biztosíthatod, hogy nem esnek szét a megpakolt dobozaid, nem nyílnak szét a nejlonzsákjaid. Nagyon kiábrándító, ha a doboz alja elszakad, és minden, ami benne van, a padlóra, földre huppan. Ez sokszor fordul elő tapasztalatlan emberekkel, akik úgy döntenek, hogy segítség nélkül költöznek. Jó a lezárt dobozaidat körbe szalagozni, hogy biztosan egyben maradjanak.

Markerre

Használj valamilyen vízálló filctollat, ami nem maszatolódik el könnyen a dobozaid tetején vagy oldalán. Írd rá a dobozokra, hogy mit tartalmaznak, így egyszerűbben megy majd a kicsomagolás.

 

Hogyan tovább?

Ha ezek megvannak, néhány fontos szabályt is érdemes átvennünk helységről-helységre, hogy ezzel is segítsük a pakolásodat.

Így költöztesd a konyhádat!

 

1. Csak azt vidd, amire tényleg szükséged van

Ez a lakás bármely pontjára érvényes lehet, így alaposan szelektálj, mielőtt elköltöznél.

Hagyj hátra mindent, amit meguntál, amire már nincs szükséged, vagy amiből am úgyis újat vennél.

2. A tányérokra, poharakra különösen figyelj

A tányérok, edények csomagolása költözésnél sok figyelmet igényel azért, ha nem akarsz a végén törött tányérokat, zománc nélküli edényeket kihalászni a dobozokból új lakásodban. Ha teheted, egyesével csomagolj minden tányért, a nagyobb fazekakba tehetsz kisebbeket, majd úgy be a dobozba. Itt biztos nagy hasznát veszed majd a kellő mennyiségű buborékfóliának. Fontos, hogy rétegezéskor a nehezebb tányér kerüljön alulra, a könnyebb pedig felülre. Ha poharakat, bögréket szállítasz célszerű osztott dobozokat használnod csomagolásra. Ha nincs ilyen dobozod, pakolhatsz kis vagy közepes méretű dobozokba is, de ez esetben mindig béleld ki a dobozt buborékfóliával.

3. Dobd el a lejárt élelmiszereket

Vigyázz, hogy ne csomagolj be romlott élelmiszert. Mindig ellenőrizd a lejárati dátumot, és ha kevés nap van hátra, vagy az élelmiszer lejárt, ne csomagold be, legjobb, ha eldobod. Az olyan élelmiszereket, amelyeket csak a hűtőszekrényben lehet tárolni, szintén jobb eldobni, hacsak nem tervezel magaddal vinni hűtőtáskát is.

4. Használj nagy dobozokat a konyhai készülékekhez

A konyhai készülékek kihúzása előtt gondosan olvasd el a használati utasításokat. Néhány modern szerkentyűt nem szabad egyből áramtalanítani, mivel az elektronika megsérülhet. Szánj időt arra, hogy biztonságosan kihúzd az összes konyhai kütyüdet, majd csomagold őket vagy az eltett, eredeti dobozaikba vagy nagyobb dobozokba úgy, hogy a réseket puha anyagokkal, papírral kitömöd, így nem koccannak majd össze.

5. Legyél óvatos a késekkel és az éles tárgyakkal

Gyűjts össze minden éles tárgyat és csoportosítsd őket együtt az éles véggel egy irányba. Ezután használj egy csomó csomagolópapírt, hogy biztosítsd a kések élét/hegyét. Nem akarod magadat vagy valakit megvágni kicsomagolás közben. Az éles tárgyakat felcímkézni kötelező!

6. Távolítsd el a tetejét minden ételhordozónak

A hasonló méretű dobozok egymásba csomagolhatóak. Ez nagy mennyiségű helyet takarít meg, és csökkentheti a dobozok számát. Ehhez a dobozokat és a fedelüket külön kell csomagolni, viszont összeszerelésük majdnem azonnali, ezért ne aggódj, hogy plusz munkád lesz vele.

7. Válaszd szét a konyhai dolgokat két csoportra

Válaszd el azokat a dolgokat, amelyeket nagyon gyakran használsz a konyhádban azoktól, amit ritkán használsz, és azt csomagold külön. Lehet, hogy nem lesz elég időd kicsomagolni mindent az új lakásban. Valószínűleg csak a fontos dolgokat fogod kicsomagolni először, így jó, ha mindent egy helyen találsz meg.

 

Így költöztesd a fürdőszobádat!

 

1. Sose dobozolj vagy zsákolj be nedves törölközőket

Mert szállítás során bepenészedhetnek, főleg ha nem azonnal pakolod ki őket. Mindig csontszáraz dolgokat csomagolj el.

2. Válj meg minden lejárt kozmetikai cikktől

És azoktól a tusfürdőktől, samponoktól, testápolóktól is, aminek már több mint a háromnegyedét elhasználtad. Fölösleges lom, ami csak helyet foglal. Nem azzal a még két tusolásra használható tusfürdővel fogsz spórolni…

3. Ne vidd át a szennyest

Már csak babonából se, így mindent moss át alaposan és tisztán tegyél el költözéskor. Üres legyen a szennyeskosarad, már csak azért is, mert mint fent is említettük, ebbe is tudsz pakolni jócskán.

 

Így költöztesd a hálószobádat!

 

1. Kezd a törékeny dolgokkal

Használd ugyanazokat a csomagolóanyagokat, mint a konyhai törékeny tárgyakhoz. Itt általában a lámpákról beszélünk, amelyek szétszerelhetők, ám jó, ha nem huppan be egy lámpaburád sem, de az is praktikus, ha az összeszereléshez nélkülözhetetlen alkatrészek egy helyen vannak. Ügyeljen arra, hogy papírral vagy buborékfóliával kitöltsd itt is az üres helyeket a dobozban, és cetlizd fel a “törékeny” címkével.

2. Csomagold be az ágyneműt

Ez kulcsfontosságú lépés, mert az ágynemű az első olyan dolog, amelyet az új otthonodban először használni fogsz. Használd a korábban említett matrachuzatot, és védd a matracot és az ágyneműt. Ezek sok helyet foglalnak, ezért valószínűleg legalul lesznek az autóban, így hogy időt spórolj, tedd közel az ajtóhoz hogy könnyebben hozzájuk férj.

3. Hajtsd össze az összes ruhádat

Nézz meg youtube videókat arról, amelyek bemutatják, hogyan hajtsd össze a ruháidat helytakarékosan. A hajtogatás nagyon hasznos, ha helyet szeretnél spórolni és elkerülni a gyűrődéseket.

4. Tedd fel a halom tetejére azt, amire a legjobban szükséged van

Ne hagyd ki ezt a lépést. Költözés után nem kell mindent azonnal kivenni a zsákokból, csak a leginkább szükséges ruhákat. Évszaknak megfelelően csomagold el őket, ha lehet, így nem kell majd a téli holmik között kutakodnod rövidnadrágok után.

5. Csomagold el a bútorokat.

Erre a célra a költöztető papírpaplanok a legalkalmasabbak, amelyeket a legtöbb költöztető cég biztosít, de természetesen nem ingyen. De te is vásárolhatsz tekercsben kapható, nagyméretű fóliát a becsomagolásukhoz.
A bútorokról általában az olyan kisebb kiálló részek törnek le mozgatáskor, mint a fogantyúk vagy a lábak, sőt sokszor ezeken az apróságokon múlik, hogy egy bútor átfér-e egy ajtón. Ezért ha lehet, minden ilyet szerelj le még időben, és csomagold el őket egy helyre, gondosan feliratozva, hogy mi mihez, és hova tartozik.

 

És még néhány extra tanács, ami jól jöhet…

  • A könyveket lapjával pakold, az edényeket élével.
  • A megbontott, flakonos háztartási vegyiárut külön-külön csomagold nejlontasakba.
  • Az üveglapokat, tükröket takard be vastag, puha ronggyal.
  • A poharak és palackok rekeszeléséhez használj térkitöltő kartont.
  • A költözés után szükséges első halmijaidat (legfontosabb pipere, váltás fehérnemű, mobiltöltő stb.), úgy pakold, hogy könnyen hozzáférhetőek legyenek.