A kartondoboz sokszínűsége és a csomagolásban betöltött szerepe

A kartondoboz illetve a kartonpapír mindenki számára ismert anyag, hiszen életünk számos területén találkozhatunk vele. Költözéskor óriási haszna van, hogy a különböző méretű papírdobozokba rengeteg tárgyat elcsomagolhatunk.

Az elektronikai berendezéseinket is kartondobozok védik, ebben vásároljuk meg őket. Aztán persze egy jó nagy hűtő dobozából a gyerekek szívesen építenek űrhajót vagy autót a kertben. A karton kiváló borok tárolásához készült doboznak, ajándéktárgyakhoz, iratrendező kartonpapucsként, vagy akár az építőiparban használatos elválasztó elemként is.

A karton minden szempontból kedvelt anyag, mert könnyű vele bánni, újrahasznosíthatósága miatt környezetbarát, többször felhasználható és strapabíró, lapra hajtva könnyedén tárolható, és manapság a trendeknek megfelelően millió féle egyedi vagy kreatív változat kialakítható és mintázható.

Cikkünkben mindent elárulunk a kartonról és a kartondobozokról, kezdve azzal, hogyan is született meg, miként gyártják, milyen fajtái vannak, azok, hogyan hasznosíthatóak, és mire figyeljünk csomagoláskor.

A kartondoboz múltja és jelene

Az 1800-as években a csomagoláshoz, az áruk megvételéhez papírszütyőket használtak, a nagyobb logisztikához pedig farekeszeket és fadobozokat, hiszen nem létezett karton, pláne nem műanyag zacskó vagy szatyor.

A karton egy véletlen folytán jött létre Robert Gare nyomdásznak köszönhetően az 1870-es években, amikor a férfi a papírszütyőt fém vonalzójával harmónikaszerűen benyomta és rájött, hogy az anyag így strapabíróbb. Megszületett a hullámlemezes papír fogalma, ami a kartondoboz lelke, hiszen a karton két sima felületű alátétpapírból és köztük egy hullámpapír lemezből áll össze.

Manapság pedig virágzik a kartonpapír felhasználása, hiszen sok előnyös tulajdonsága van, gyártása gyors, és nem utolsósorban környezetkímélő megoldás, hiszen sokszorosan újrahasznosítható. A karton és kartondoboz végtelen számú színben, méretben és alakban elkészíthető.

Így gyártják a kartondobozt

A gyárban hatalmas gépek pörgetik a papírt és végzik a különböző folyamatokat. Az egész papír az első lépcsőben egy hatalmas göngyöleg újrahasznosított karton, amit aztán fokozatosan feldolgoznak.
A papírgöngyöleg egy speciális bordázó berendezésbe kerül, ahol forró gőz segítségével és recés hengerekkel kialakítják a jellegzetes hullámszerkezetet, vagyis a középső réteget. Ennek egyik felére vízből és enyvből készült ragasztróréteget ken a gép, és erre már rögzíteni tudják a két sima papírréteget. A kartonpapír nemcsak ellenálló ezáltal, de kialakul egy légpárnás réteg is, ami védi a benne tárolt dolgokat. Készíthetnek akár duplafalú kartonokat is.

A papír kialakítása után a gép körfűrészei levágják a felesleget (stancolás), így létrejöhet a méretre igazítás, majd a hajtások kialakítása. A folyamat végén különböző sablonokkal kivágásra kerülnek az ablakok és fogantyúk is, (bígelés) illetve több lépcsős folyamatban megtörténik a dobozok festése.
Manapság a technikának köszönhetően bármilyen egyedi mintázatú, festésű doboz elkészíthető, akár dombornyomás is feldobhatja a kartondoboz dizájnját, de még fényképet is lehet rájuk nyomtatni.
A dobozok tárolása lapra szerelve történik, hiszen így minimális helyet foglalnak el.

A kartondoboz fajtái

A papírdobozok felhasználása, mint csomagolóanyag rendkívül széles körű. Az építőipartól kezdve, az ajándéktárgyakon át, az ételek, italok, vagy elektronikai berendezések tárolásához is használatosak. Költözés, tárolás, szállítás, postai csomagfeladás, tortadoboz, hobbi kellék, webshop csomagolás…felsorolni is lehetetlen, mennyi féle területen használjuk ezt a nagyszerű és ellenálló anyagot. Éppen ezért a kartondoboznak rengeteg fajtája is ismert, vannak tipikusak, amelyek elnevezéssel is bírnak, és vannak a teljesen egyedi, kreatív megoldások.

● Vannak az úgynevezett standard dobozok, melyek meghatározott méretekben gyártódnak, számos felhasználási területük van, a klasszikus eljárással készülnek, és barna, azaz natúr karton színűek. Ezek a stancolt dobozok egyetlen darabból állnak, és hajtogatással nyerik el alakjukat. Lezárásuk ragasztószalaggal, tűzéssel, pántolással, vagy akár kötegeléssel is történhet.
● Az EUR raklap szabványos dobozok úgy viselkednek, mint a Tetris játék elemei, vagyis tökéletes összeillesztésbe rakodhatóak fel egy raklapra. Így egy raklapon sok árú elfér, biztonságos a szállítás, nincs hézag, és a dobozok nagysága soronként is változtatható.
● A raklap méretű kartondobozok ezzel szemben egyetlen darabként fednek le egy raklapot, tehát bennük nagyon nagy tárgyak is elhelyezhetőek, de ömlesztett termékek egyidejű szállítására is alkalmasak.
● A mikrohullám dobozok más eljárással készülnek, általában fehérek, szerkezetük tömörebb, illetve a hullámszerkezet bennük nagyon apró. Sokféle változatuk van, léteznek levehető tetővel, vagy felnyitható tetővel is.
● A csomagküldő dobozok az előzőhöz hasonlóak, a postai feladásra kiválóak, elsősorban kis méretű tárgyak esetén.
● A különleges vagy kreatív dobozok lehetnek akár cső, teleszkóp alakúak, melyekbe tervrajzokat, vagy hosszúkás tárgyakat tesznek. De legyártható bármilyen formájú doboz, ide tartoznak a palackokat tároló kartonok is, az ajándékdobozok és az iratok csomagolói. És akár a tojástartót is megemlíthetjük, mint különleges alakú, rekeszekkel felszerelt kartondobozt.
● Kialakítás tekintetében az ablakos kartondobozokon van egy üres rész kivágva, ami vagy fedetlen marad, vagy kerülhet rá fóliaréteg is.
Törékeny áruk kartondobozainál extra karton betétlap kerülhet a doboz belsejébe.

Praktikus csomagolási tanácsok

A kartondobozokba való csomagolás az életünk számos területén jelentkezhet, ahogy a fentiekből is kiderül. A csomagolásra szükség lehet költözéskor, ajándék csomagolásakor, kozmetikumok elhelyezésére, ruha, ékszer, könyv, játék csomagolásánál – és általában ezekre eltérő praktikák vonatkoznak. A dobozokon túl kiegészítő dolgokra is szükségünk lesz a tökéletes és praktikus csomagolás kivitelezéséhez.

Ha költözünk…

A standard kartondobozokon túl szükségünk lehet ragasztószalagokra, ragasztószalag adagolóra, légpárnás fóliára a béleléshez törékeny dolgok esetén, csomagolópapír tekercsre, vágókésre (szike) vagy ollóra, cimkékre, “törékeny” cimkére, ha idegenekkel szállíttatunk, és filctollakra. Ezek mellett persze a jól bevált újságpapírt is segítségül hívhatjuk a csomagolás bizonyos szakaszainál.

Költözéskor figyeljünk arra, hogy a nehezebb tárgyakat tegyük mindig a doboz aljára. És, habár strapabíró a karton, azért a súlybírása véges.
A törékeny dolgokat ne felejtsük légpárnás fóliába tekerni és külön megjelölni!
Az elektronikai berendezések vezetékeit is óvatosan csomagoljuk, ne törjük meg őket erősen, jó, ha nejlonzacskóba tesszük, mielőtt a papírdobozba kerülnek.

A folyékony dolgokat jól zárjuk le, és nem árt, ha külön, zárható nejlonba is bekerülnek, majd úgy a dobozba.

A nagy értékű tárgyakat, különleges relikviákat vagy dokumentumokat jó, ha nem suvasztjuk be a többi dolog közé, hanem inkább kézipoggyászban visszük át személyesen az új helyre. Így biztosan nem fognak elkallódni, és nem kapunk pánikot, hogy vajon melyik dobozba tettük.

Nem árt előre gondolkodni költözéskor, és jegyzetet írni, leltárt készíteni, mert azzal könnyebbé válik a dobozolás, pakolás, ha pontosan átlátjuk, mi is fog a kartonokba kerülni. Így rendezhetünk többféle elv szerint, hogy mi-mivel társítható, illetve kerülhet egy kartondobozba. Dobozoláskor is írhatunk listát, hogy végül mi került össze, mivel, ha a felcímkézés nem lenne elég hatékony megoldás.

Ha használati tárgyakat csomagolunk…

Jól jöhet a sztreccsfólia, amely átlátszó, és pormentesen zár. Jó választás a papír ragasztószalag, mely könnyen téphető. Szükség lesz a címkékre, filctollakra, a kartondobozok tekintetében pedig vegyes méretűekre, és nem árt, ha rekeszes, elválasztó lapos megoldásokkal is készülünk.

Ruhák, kozmetikumok csomagolására nagyszerűek lehetnek az ablakos (fóliás) dobozok, mert látjuk, hogy mi van bennük.

Csomagfeladás…

Ha valakinek szeretnénk küldeni valamit futárszolgálattal vagy postán, oda kell figyelnünk a becsomagolásra. A kartondobozt a méret szerint kell megválasztani, ha törékeny dologról van szó, akár duplafalú kartont is vásárolhatunk.

Itt kiemelt szerepe van a légkitöltő anyagoknak, de persze a fentebbi esetekben is használhatjuk őket. Remek légkitöltő a légpárnás fólia, a légkitöltő chips, a habszivacs, a légbuborékos fólia, a párnázó papír, vagy a hullámpapír tekercsek és darabok.
A kartondobozt jól ragasszuk le, extrán felcímkézhetjük, és jelölhetjük azt is, melyik oldal a teteje, hogy biztosan ne álljon tótágast a teherautóban.

A kartondobozok tényleg megkönnyítik az életünket, és csak a kreativitásunk szabhat határt, hogy mire is használjuk fel őket, illetve, hogyan hasznosítjuk újra ezt a remek alapanyagot. A papírdobozok ráadásul nem is csak drágán szerezhetőek be, van lehetőség karton bérlésére, használt karton vásárlására, vagy akár kérhetünk is, ahogy nagyszüleink tették a raktárépületek hátuljánál.