IKEA házhozszállítás kisokos: minden, amit az áruházi bútorszállításról tudni érdemes

IKEA kiszállítás

Új lakásba költöztél? Régi, megunt bútoraidat újakra cserélnéd?

Ne aggódj, ez nem egyedi eset. Naponta emberek ezrei döntenek úgy, hogy új bútort vásárolnak meglévő vagy újonnan vásárolt otthonukba.

Az első probléma, ami bútorvásárlásnál felmerülhet az az, hogy hol vásárold a bútort.

Kisebb bútorboltban? Személyesen? Online? Nagy bútoráruházban? Vagy esetleg asztalosra bíznád az egyedi bútorok megalkotását?

Ahány ember, annyiféle elképzelés. Ha kedveled a letisztult formákat, és szereted, ha nagy kínálatból választhatod ki a számodra legmegfelelőbb bútort, érdemes ellátogatnod egy nagy bútoráruházba.

Az IKEA Magyarország egyik legnagyobb lakberendezési áruháza, ahol a svéd dizájn és a praktikusság kéz a kézben jár. Természetesen nem elég kiválasztani és megvásárolni a bútort, haza is kell juttatni valahogy.

Az alábbi cikkből megtudhatod, milyen házhozszállítási lehetőségeket kínál az IKEA, hogyan veheted igénybe a szolgáltatásokat, melyek az előnyei és a hátrányai, de ahhoz is segítséget kaphatsz, hogyan szervezheted meg te magad a megvásárolt bútor hazaszállítását független bútortaxi szolgáltató, fuvarozó segítségével.

Szervezd saját magad bútorod hazaszállítását!

Bár az IKEA rendkívül sokféle szolgáltatást kínál, alakulhat úgy, hogy te magad szeretnéd megszervezni a vásárolt bútoraid hazaszállítását.

Szerencsére a Fuvar.hu erre is kínál megoldást, hiszen az oldalon bútoráruházból történő bútorszállításra is kérhetsz ajánlatot!

A tervezés azonban ebben az esetben is rendkívül fontos! Biztosan hallottál már olyan történeteket, hogy az áruház elől felhívott fuvarozó nem tudta elszállítani a bútort, mert pontatlan információt kapott a bútorok méretéről.

Az ilyen esetek körültekintő tervezéssel elkerülhetőek. Nincs más dolgod, mint elküldeni a kérésedet az „Ajánlatkérés” menüpontra kattintva, és máris érkeznek az árajánlatok a fuvarozóktól, akik közül te választhatod ki a számodra legmegfelelőbbet!

Az IKEA házhozszállítás rejtelmei

A cím persze túlzás, az IKEA egyáltalán nem titkolózik a házhozszállítás menetét illetően.

Sőt, az IKEA-tól megszokottan, rendkívül ügyfélbarát módon közelítik meg a témát. Ha nem tudod elszállítani a vásárolt bútort, igénybeveheted az áruház saját bútorszállító szolgáltatását, így nem kell aggódnod amiatt, hogy hogyan kerülnek a nagyméretű bútorok az otthonodba.

Szerencsére az IKEA honlapján található kalkulátor segítségével pár perc alatt könnyedén kiszámolhatod, milyen költségekre számíthatsz, ha megrendeled a szolgáltatást.

A kalkulátor 3 lépésben kér adatok a díj kiszámításához. Első lépéskent meg kell adnod a kiválasztott konyhabútorok és fürdőszobabútorok árát (ha pl. nappaliba való bútorokat is vásárolsz, azok árát külön kell megadnod).

Második lépésként ki kell választanod, hogy a három magyarországi IKEA áruház (Budaörs, Örs vezér tere, Soroksár) közül, melyikben szeretnéd megvásárolni a bútorokat, és honnan kéred a kiszállítást.

Utolsó, harmadik lépésként meg kell adnod az irányítószámodat, hogy a rendszer kiszámolja a házhozszállítás díját.

A házhozszállítási szolgáltatást – amennyiben igényli – a vásárlónak külön meg kell rendelnie az áruházban. Fontos, hogy a fuvarozott áru a vásárló tulajdonát képezi, az IKEA viszont szerződésben felelősséget vállal az áru megadott címre történő szállítására. A zökkenőmentes fuvarozási folyamat lebonyolításához a vásárlónak meg kell adnia a nevét, telefonszámát, e-mail címét, lakcímét, a választott bútorok nevét valamint a házhozszállítás kívánt időpontját.

A szolgáltatás díját a vásárolni kívánt áru értéke határozza meg. 2018. szemptemberétől az alábbi árszabással vehető igénybe az IKEA házhozszállítási szolgáltatása: 50.000 Ft áruértékig a házhozszállítás díja 4.990 Ft. 50.001 Ft és 150.000 Ft között a díj 12.990 Ft, 250.000 Ft-ot meg nem haladó áruérték esetén 19.990 Ft-ért szállítják házhoz bútoraidat, 250.001 Ft és 500.000 Ft érték esetén a díj 25.990 Ft, félmillió forintot meghaladó, de 750.001 Ft-ot meg nem haladó áruérték esetén a házhozszállítás ára 30.990 Ft.

750.001 Ft-ot meghaladó összérték esetén az áruház 34.990 Ft-ért tudja vállalni a bútorok hazaszállítását. Ezek az árak már tartalmazzák az ÁFA-t, és belföldön, tehát Magyarország határain belül érvényesek, meglepő módon távolságtól függetlenül.

A szolgáltatás díját a vásárló az áruházban köteles kiegyenlíteni a megrendelés napján. Az IKEA szerencsére többféle fizetési módot is elfogad, így a szolgáltatás ellenértékét kifizetheted készpénzben, bankkártyával, de akár még IKEA ajándékkártyával is.

A szállítás időpontjáról a vásárló SMS-ben vagy telefonon kap tájékoztatást. Általánosságban elmondható, hogy, amennyiben a rendelt termékek készleten vannak, a szállítási határidő 7 nap.

Ezt érdemes figyelembe venni a szolgáltatás megrendelésekor. Sokan nem gondolnak rá, de rendkívül fontos, hogy a célhelyen a vásárlónak elegendő helyet kell biztosítania (társasház esetén a folyosón, liftben, családi ház esetén a garázsfeljárón, bejárati ajtónál) az áru biztonságos mozgatásához.

Az áru átvételekor a vásárlónak ellenőriznie kell a leszállított csomag tartalmát és az áru épségét. Abban az esetben, ha egy áru hiányzik vagy egy bútordarab sérülten érkezik, a problémát kötelezően rögzíteni kell a fuvarozó által biztosított okmányon.

Csak megfelelően kitöltött fuvarokmány bemutatásával érvényesíthető a vásárló kártérítési igénye, ezért érdemes alaposan leellenőrizni a szállítmány tartalmát.

Előnyök & hátrányok, kiegészítő szolgáltatások

Az IKEA házhozszállítás szolgáltatásának legnagyobb előnye, hogy bárki igénybeveheti kilométermegkötés nélkül, így azoknak sem kell a bútorvásárlástól tartaniuk, akik nem tudnák máshogyan hazaszállítani a vásárolt bútorokat.

Nyugodtan hátradőlhetsz, az IKEA megszervezi a szállítást egészen az ajtódig. A legnagyobb előny azonban hátrány is egyben.

Mivel a szállítás díját a kiszállított áru értéke határozza meg és nem az, hogy milyen messzire kell fuvarozni a bútort a választott áruházból, így az a vásárló is ugyanazt az árat fizeti, aki 1 kilométerre lakik az áruháztól, mint az, aki több mint 100 kilométerre. Érdemes ezeket a szempontokat is mérlegelni a szolgáltatás megrendelése előtt.

A házhozszállítás szolgáltatás mellett az IKEA többféle szolgáltatás is kínál.

Ilyen például az előzetes helyszíni felmérés (ára 9.990 Ft), mely során az áruház munkatársa otthonodban –  még a bútorvásárlás előtt – megbizonyosodik arról, hogy a kiszemelt új bútor befér az adott szobába.

Ha nem szeretnél órákat eltölteni az áruházban a bútorok alkatrészeinek keresésével, az IKEA munkatársai kérésedre összekészítik a kívánt bútort és igény esetén házhoz is szállítják (100.000 Ft étékű bútort alapul véve az áru-összekészítés és a házhozszállítás ára együttes megrendelés esetén 21.470 Ft).

A szakipari és az összeszerelési szolgáltatás is legalább ennyire hasznos. Biztosan hallottál már „rémtörténeteket” arról, hogy a svéd bútoráruház bútorait csak hosszú órákig tartó összeszerelés után tudod csak használni.

Ez a lapraszerelt bútorok egyik sajátossága, de ha megrendeled az összeszerelési szolgáltatást, ezt a terhet is leveszik a válladról (egy 100.000 Ft összértékű konyhabútor összeszerelése 79.000 Ft, egy ugyanilyen értékű nappalibútoré 14.990 Ft, mely tartalmazza az útiköltséget is).

A házhozszállítás mellett a második leggyakrabban igénybevett szolgáltatás az elszállítás, melyet kizárólag új bútor vásárlásakor, házhozszállítás együttes megrendelésével vehet igénybe a vásárló.

Ha háztartási gépet vásárolsz és házhozszállítást igényelsz, a régi gépet ingyenesen elszállítják az otthonodból. Régi matrac elszállítása 3.900 Ft/db, régi bútor elszállítása 2.900 Ft/db.

Az IKEA számára kiemelten fontos a környezetvédelem, ezért biztos lehetsz abban, hogy az elszállított bútorokat a törvényi előírásoknak megfelelően kezelik.

Mit kell tudni a „napi limitről”?

2018 év végén felröppent a hír, mely szerint az IKEA napi limitet vezetett be a kiszállításokra. Sokak számára nem világos, pontosan mire is vonatkozik ez a napi limit és hogyan érinti ez a vásárlókat.

Az IKEA 2018 szeptemberében vezette be csomagszállítási szolgáltatását, mely során kényelmesen, online megrendelheted a kiszemelt termékeket, melyeket akár 1.490 Ft-ért házhoz is szállítanak.

Fontos kikötés, hogy a csomag maximum 20 kg lehet és nem haladhatja meg a 200 cm (h) x 80 cm (sz) x 60 cm (m) méretet. A limit a rendelések számára vonatkozik (naponta néhány száz rendelés, azonban ezt a keretet a jövőben bővíteni szeretnék), és kizárólag a fent ismertetett, kedvező árú, kisméretű csomagszállítást érinti.

Tehát ha konyha-, vagy nappalibútort szeretnél rendelni személyesen bármelyik IKEA áruházban, nem kell attól tartanod, hogy a napi limitre hivatkozva elutasítják a kérésedet.