A fák védenek minket, védjük meg mi is őket!

Fuvar_Fenntarthatóság

Aszály, pocokinvázió, speciális erdészeti szabályozások – ezek mind olyan kihívások, amik felmerülhetnek egy új erdőtelepítés során. Napjainkban egyre nagyobb felelősségünk van a környezeti terhelés csökkentésében, a környezetbarát szállítás pedig nemcsak a bolygónk védelmét szolgálja, hanem jelentős előnyöket hozhat a vállalkozások számára is. Közel három éve tart együttműködésünk a MyForest Közösségi Erdőkért Alapítvánnyal, akik a globális felmelegedés mérséklésének céljával hazai erdőtelepítéssel és erdőgondozással foglalkoznak, és nemrég betekintést engedtek a munkájukba.

Makkból egész erdőség

Egy átlagos ültetésen az alapítvány körülbelül 100-120 civilt tud megszólítani, több mint 60 cég támogatásával. Az erdészeti ültetések szezonálisak: november elejétől december közepéig tart az egyik főszezon, hiszen ősszel potyog a makk a fákról, illetve a csemetekertek is ekkor kezdik el kiemelni a csemetéket a vegetációs időszak végén, tél végétől tavasz végéig pedig a másik főszezon, ennek az első hónapjában még lehet ültetni, amit később erdőgondozási és fenntartási munkák követnek.

Egy 4-5 órás alkalommal körülbelül 200-300 csemetét tudnak elültetni párban a résztvevők, makkból pedig ennek a tízszeresét.

Minden erdőtelepítés talajmintavétellel kezdődik, ilyenkor labor segítségével kiértékelik a talaj szerkezetét, és úgy választanak fafajokat egy erdőmérnökkel, hogy a talaj és a várható klíma is megfelelő legyen az új erdő növekedéséhez. Az eddig telepített erdőik fő fafaja a tölgy, amiket általában magvetéssel ültetnek el, mivel így maradnak életben leginkább a csemeték. Ha sikeresen kicsírázott egy makk, utána nagyon hamar komoly gyökeret növeszt. Egy hektárnyi új területen összesen 8-10.000 csemetét vagy 50-60.000 makkot kell ültetni.

A fak vedenek minket

Aszály, pockok, szabályozások – az erdőtelepítés nehézségei

Nagy küzdelem egy új telepítést létrehozni és életben tartani. Az utóbbi időben a szokatlan tavaszi szárazság, a perzselő nyári aszály és a különféle invazív kártevők is egyre nagyobb problémát jelentenek. Nemcsak az időjárási viszonyok, hanem váratlan látogatók is keresztbe húzhatják a terveket. Az egyik ültetést követő évben hatalmas, több mint fél méter magas pocokvárak lepték el a két területüket, lakóik pedig épp azokban a sorokban jártak végig, ahol a makkokat korábban elültették.

Az erdőtelepítés nemcsak az új erdő létrehozásáról szól, hanem az erdőfenntartást is magában foglalja – tervek kidolgozását, erdővédelmi intézkedéseket, valamint az erdők ellenőrzését és karbantartását is. Folyamatosan pótolni kell az elhalt csemetéket, mivel az erdészeti hatóság megszabja, hogy mennyi fa kell egy hektárra, hogy később átvegyék a területet.

A biodiverzitás is kiemelt jelentőségű, ezért olyan erdőket kell telepíteni, ahol többféle fafaj is megtalálható – vadgyümölcsöket például az erdei állatok miatt ültetnek. Mikor az állomány felnövekszik, önfenntartó lesz az erdő, és úgynevezett örökerdőként nevelik tovább őket – ezek várhatóan sosem lesznek tarra vágva.

Karbonkredit – megoldás vagy kibúvó?

A karbonkreditek olyan pénzügyi eszközök, amik a széndioxid-kibocsátás csökkentését segítik elő, viszont ezek hatékonysága és fenntarthatósága megosztó:

  • Egyrészt kibúvót biztosíthatnak a cégeknek, hogy ne a saját szén-dioxid-kibocsátásukat csökkentsék, hanem karbonkreditekkel fedezzék ezt. 
  • Másrészt sokszor nincs arra garancia, hogy a krediteket valóban a kibocsátás csökkentésére fordítják

Ennek ellenére a karbonkreditek hasznos eszközök lehetnek a klímaváltozás elleni küzdelemben, de csak abban az esetben, ha a megfelelő keretek között, valódi cselekvésekre fordítják, mint amilyen az erdőtelepítés.

Az iparosodás korszaka előtthöz képest a Föld nagyjából az erdeinek a kétharmadát elveszítette, ha ennek csak a felét visszapótolnánk, már annak is jelentős hatása lenne.

Bőven lenne hely új erdőket telepíteni, ám az igazi megoldás az lenne, ha első körben a kibocsátás csökkentésére fókuszálnánk – a legjobb az a széndioxid, amit ki sem bocsátunk.

A fenntarthatóság és környezetvédelem fontos számunkra, ezért minden olyan módot próbálunk megragadni, amivel csökkenthetjük a környezeti terhelésünket. Így az általunk kézbesített csomagok okozta elkerülhetetlen környezeti terhelését hazai erdőtelepítésekkel 100%-ban kompenzáljuk.

A fenntartható szállítás ugyanakkor nem csak a környezetvédelemre helyezi a hangsúlyt, hanem a vállalkozások eredményességét és hosszú távú sikereit is támogatja. Az ügyfelek egyre inkább keresik az olyan vállalatokat, amelyek vállalják a felelősséget a környezeti terhelés csökkentésében. Az üzleti érdekek és a fenntarthatóság tehát nem ellentétes fogalmak, hanem kéz a kézben járva hozzájárulhatnak egy fenntartható jövő megteremtéséhez mind a vállalkozások, mind pedig a társadalom számára.