Töltés

Fuvarozás környezettudatosan

Fuvarozás környezettudatosan Fuvarozás környezettudatosan

Hiszünk a fenntartható fejlődésben és kiemelten fontosnak tartjuk környezetünk védelmét, ezért minden rajtunk keresztül rendelt szállítás ára tartalmazza az adott fuvar szén-dioxid-kibocsátásának kompenzálását. Amellett, hogy üres rakterek kihasználásával és fuvar útvonalak optimalizálásával csökkentjük a környezeti terhelés, a CO2 megkötésére fákat ültetünk hazánk területén.

Fuvarozás környezettudatosan

Nézzünk egy példát!

CO2 kibocsátás:
158 g/km
CO2 kibocsátás
CO2 megkötés:
68 g/nap
CO2 megkötés
Ültetés és gondozás:
2500 HUF/év
Gondozás

Ez az EURO IV besorolású dízeles teherautó Budapestről Kalocsára indul egy 150 kg-os raklappal. Úticéljáig nagyjából 137 km-t tesz majd meg, ez alatt pedig 3 246g szén-dioxidot bocsát ki. Egy 6-8 éves fa naponta körülbelül 68g szén-dioxidot képes megkötni. A fuvardíjból ültetett csemetének tehát 48 nap szükséges ahhoz, hogy a szállítás alatt keletkezett CO2-kibocsátást kompenzálni tudja.

Mi a szén-dioxid?

A szén-dioxid alapvetően természetes része a földi atmoszférának: növények és állatok tápanyaga, illetve bomlásterméke, üvegházhatású gáz.

A Napból a Földre érkező energia elektromágneses sugárzás formájában melegítiű a Föld felszínét és a légkört is.

Az elnyelt energia egy része azonban visszaverődik,az üvegházhatású gázok (ahogy a CO2 is) pedig egyfajta szigetelőrétegként visszatartják ezt a hőt. Ez a folyamat eredményezi a melegedést is, ugyanis enélkül a Föld átlagos felszíni hőmérséklete -15°C lenne.

Az üvegházhatás tehát egy természetes, szükséges folyamat ahhoz, hogy a Föld élhető legyen, azonban az emberi tevékenység jelentősen megbolygatta a légköri gázok természetes körforgását, így a túlzott CO2-kibocsátás nagyban hozzájárul az éghajlat szélsőségeinek kialakulásához, ezzel együtt pedig a globális felmelegedéshez is.

Az autók a legnagyobb szennyezők. A közlekedés felelős a teljes Európai Uniós szén-dioxid-kibocsátás majdnem 30 százalékáért.

Több mint 23 000 fafajta létezik a világon.

Egyetlen fa:

Közel 120 kg oxigént állít elő évente Párologtatása 10 szobányi, napi 20 órán át működő légkondi hűtőhatását eredményezheti Élete során körülbelül 1 tonna szén-dioxidot köt meg, ez egy kisebb autó 6400 km alatt kibocsátott CO2-mennyiségét "semlegesíti" Méretétől függően 4 ember napi oxigénszükségletét biztosítja Fa

Hogyan segítenek a fák?

Az erdők megannyi pozitív tulajdonságuk mellett létfontosságúak a globális szénkörforgásban. A fák lombja nagy mennyiségű szennyezőanyagot képes kiszűrni a levegőből, fotoszintézisük során elnyelik a kibocsátott szén-dioxidot és raktározzák azt, ezzel nagy mértékben hozzájárulnak a levegő tisztulásához.

A Nature Communications című szaklap egy tanulmánya szerint Amazónia növényzete például több CO2-t tárol, mint bármelyik másik földi ökoszisztéma.

Az emberi közbeavatkozás eredményeképpen azonban sokkal gyorsabb és jelentősebb a szén-dioxid-kibocsátás, mint amilyen mértékben a fák képesek azt megkötni. Összehasonlításképp, egyetlen átlagos autó éves CO2-kibocsátásának megkötéséhez legalább 7 fa teljes élettartama szükséges.

Ezért is tartjuk különösen fontosnak és egyben a küldetésünknek újabb és újabb fák ültetését.

Szívesen olvasnál még a témában?

Mi az alábbi oldalakat használtuk és ajánljuk a további tájékozódáshoz:

A weboldalon cookie-kat használunk! A böngészés folytatásával jóváhagyod, hogy a cookie-kat használjunk. További információ Bezárás