Csomagküldés

Ha eddig végeláthatatlan kutatómunkának és időbeinvesztálásnak tűnt megtalálni a legmegbízhatóbb csomagküldő szolgáltatást, ami garantálja, hogy épségben ér célba a küldeményed, plusz nem is kerül egy vagyonba, akkor biztos Te is tudod, hogy milyen nagy piaca is van ma a csomagszállító cégeknek Magyarországon. Bár lehetőség számtalan van – hiszen választhatod a klasszikus postai feladást, valamely „hárombetűs” csomagszállító céget (DHL, GLS, TNT, DPD), a biciklis futárokat vagy éppen a fix csomagátvevő helyeket, melyek az ország több pontján is elérhetőek – mégis ember legyen a talpán, aki kiigazodik a számtalan féle-fajta ajánlat között, hiszen ahány cég, annyi árkalkuláció és feladási kritérium. Bár kisebb csomagoknál még a legtöbb helyen találni fix árajánlatokat, addig a nagyobb küldeményeknél már az is szempont, hogy mennyire kell gyorsan célba érjen, milyen súlya, mérete van a csomagnak, szóval mindenhol egyedi árkalkulációval kell számolnod. Ez még nem is lenne feltétlenül rossz dolog, ám az idő az a tényező megint, ami ebben az esetben nem játszik a kezedre. Ha sürgős egy küldemény, akkor neked sincs időd bekérni a számtalan árajánlatot a cégektől, összehasonlítani őket, majd kiválasztani a legjobbat, sokkal inkább beírsz a netes keresődbe néhány kulcsszót és rá is böksz az elsőre, ami a szemed elé ugrik, és nagyjából megfelel az igényeidnek is.

Szállítmány paraméterek

Csomag

cm
cm
cm
kg

Hasznos tanácsok csomagküldéshez

A következő tippek segítenek abban, hogy a feladásra szánt küldeményed – legyen az levél vagy csomag; legyen szó belföldi vagy nemzetközi viszonylatról – megfelelően célba érjen:

Alap a jó csomagolás

Az alaposan csomagolt és megcímzett küldemények esetében sokkal kevesebb az utólagos galiba, így erre különösen érdemes fokozottan figyelned. Nemzetközi csomagküldés esetén többször megállítják és egyik szállítási eszközről a másikra pakolják a küldeményed, nem ritkán pedig utazik vízen, földön, levegőben is, így bírnia kell a csomagolásnak a „gyűrődést”.

Részletes infók a címzettről

Ez belföldi és külföldi csomagküldésre is egyaránt érvényes. Nagyon fontos, hogy a címzett szállítási adatait pontosan és részletesen add meg, mert a csomagküldő cég csak így tudja felvenni a kapcsolatot a címzettel, ha esetleg nem lenne az adott címen kézbesítéskor, vagy ha bármi probléma merülne fel a címmel.

Időben kezdj el keresgélni ajánlatokat

Tudjuk, hogy sokszor nehéz a jó időzítés, de ha előre tudod, hogy csomagküldő szolgálatra lesz szükséged az elkövetkezendő napokban, kezdj el már most keresgélni. Minél hamarabb adod meg a részletes infókat a Fuvar.hu oldalán, annál hamarabb találnak meg az ajánlatok is, így nem kell semmit az utolsó pillanatra hagynod.

Nézz utána a korlátozásoknak

Külföldi csomagküldésnél ellenőrizd, hogy engedélyezett-e a csomag küldése az adott országba. Minden országnak megvannak a maga szabályai és korlátozásai. Lehet, hogy aminek belföldön nincs akadálya, az egy másik országban tiltólistán van.

Add meg részletesen a küldemény paramétereit

Ha a Fuvar.hu oldalán alaposan kitöltöd a csomagküldés igénylő lapját, a szállító cégek is sokkal könnyebben és pontosabban tudnak neked csomagküldő árajánlatot adni, hiszen maximálisan tisztában vannak a részlettekkel is. Ne légy rest a megjegyzésekhez beírni mindent, amit még fontosnak vélsz, ráadásul azt is kiválaszthatod, hogy csomagod tartalmaz-e alkohol, esetleg egymásra pakolható-e, avagy sem.

Miben más egy-egy csomagküldő cég?

Bár a „hárombetűs” csomagküldő cégek a kisebb küldeményeknél fix árral dolgoznak, a nagyobb csomagoknál már teljesen különböző és egyedi árakat szoktak kalkulálni, ugyanakkor teljesen mások a belföldi és külföldi szállításra vonatkozó áraik és szabályaik is. Ha csak nem kérsz háztól-házig való szolgáltatást, ebben az esetben is fix csomagfeladó helyekre kell elmenned...

Ebben a szektorban gyakrabban történnek kisebb-nagyobb áremelések is, hiszen a munkaerőhiány a csomagszállító vállalatokat sem kíméli; évről-évre kevesebb a futár és a raktáros feladatokat ellátó személy, így muszáj emeléseket eszközölniük.

Érdekesség, hogy a futárszolgálatok közül 2017-ben az MPL (Magyar Posta Logisztika) érte el a legnagyobb minőségi javulást a felhasználó körében, mi több, a postai szolgáltatásokat rendszeresen igénybe vevő webáruházak is a Magyar Postánál érezték a legnagyobb fejlődést az előző évekhez képest. A postai küldemények feladásánál még mindig a legnagyobb hátrány, hogy hosszú időket kell sorban állással töltened még akkor is, ha megtaláltad a lakóhelyedhez legközelebb eső postát, ám cserébe a csomagküldő áraik általában fixek.

A biciklis futárok nagy előnye, hogy olyan helyekre is eljutnak, ahová autóval nem lehet, például ilyen Budapest belvárosának egy jó része, ahová kocsival csak korlátozottan vagy nagy „harcok” árán lehet bejutni.

Több száz fix csomagfeladó pont üzemel Magyarországon, amit mind magánszemélyek, mind pedig vállalkozók igénybe vehetnek. A csomagfeladó helyek általában különböző profilú üzletekben találhatóak, így ebben az esetben mindig figyelembe kell venned az adott üzlet nyitva tartását is, hiszen ameddig a bolt nyitva, addig adhatsz fel te is csomagot. Viszont biztosan van egy a Te lakóhelyedhez is nagyon közel eső feladási pont, ahol megspórolod magadnak a sorbaállási időt.

Prioritások a csomagküldésben?

Igenis vannak olyan tényezők, amik nagyban befolyásolják, hogy ki melyik csomagküldő cégre szavaz. Például az egyik legfontosabb, hogy minden esetben vállalható kézbesítési időt kell megadni, amihez a cég minden körülmény között tudja tartani magát (vagy ha mégsem, akkor azt előre jelzi). Senki nem szeret heteket várni egy-egy küldeményre, főleg akkor, ha ezért nem is keveset fizetett.

Mint ahogy minden más területen, úgy a csomagküldési árakat is alaposan megnézi az ember, hiszen ki akarna ugyanannyit fizetni a szállításért, mint amennyibe megrendelése került. Általában az olcsóbb csomagküldő szolgáltatásokat választjuk, ám ezen sem feltétlen éri meg spórolni. Keressük a megbízható referenciákat, ami alapján könnyebben dönthetünk.

Az is mindig plusz pont, ha a csomag nyomon-követésére applikáció is elérhető. Szeretjük tudni, hogy éppen hol jár a megrendelésünk és mikor érkezik meg hozzánk.

A csomagfeladás menete, a rendszeres és alapos értesítések a küldemény hol létéről, az ügyfélszolgálat segítőkészsége, valamint a futár(ok) személye és megnyerősége, vagyis egy szóval a csomagküldő cég kommunikációja is fontos tényező lehet abban, hogy (rendszeres) bizalmat szavazunk-e egynek a sok közül.

A használt online árupiacon is egyre többször van szükség csomagszállításra (pl. Jófogás). A Fuvar.hu csomagküldő opciójánál például link is beépíthető, amivel automatikusan kitölthetőek a megrendelői adatok („Az elszállítandó termék fent van a jófogás.hu-n? Add meg a linkjét az automatikus adatkitöltéshez.” ).

Hogyan könnyíti meg csomagküldésedet a Fuvar.hu?

Tedd fel ajánlatkérésed az oldalra minden kötelezettség nélkül és válasz szabadon a csomagküldők ajánlatai közül. Add meg minél részletesebben csomagod paramétereit vagyis, hogy S, M vagy L méretű csomagról van szó. Az S-méretű általában boríték nagyságú, aminek maximális súlya nem haladja meg az 1 kilót vagy max. 33cm x 23 cm x 2 cm nagyságú. Az M-méret a cipősdobozhoz hasonló csomag-paraméterekkel rendelkezik, maximum 10 kiló és 30 cm x 22 cm x 10 cm. Ha a csomag mérete L, akkor az a nagydoboz kategóriába esik, ami 60 cm x 40 cm x 40 cm. Ha egyik kritériumba se passzol be igazán a csomagod, nincs semmi gond, a „pontosan megadom” opciónál centire és súlyra pontosan megadhatod csomagod paramétereit.

Csomagszállítás háztól-házig

A háztól-házig megoldás azt jelenti, hogy se a feladó, se a címzett nem kell elmenjen egy harmadik helyre, hogy megtörténjen a kézbesítés. Ehhez a csomagküldési módhoz nincs más dolgod, csak a küldeményedet megfelelően becsomagolni, majd megrendelni a futárszolgálattól háztól-házig szolgáltatást.

A megrendelésedet sok esetben már webes felületen is megteheted, értelemszerűen pedig a csomag papírjait, az indulási és érkezési időpontokat is itt adhatod meg. Egy előre legyeztetett időpontra a futár megjelenik nálad, vagyis a feladónál és átveszi a csomagod, anélkül, hogy neked ezért ki kellene tenned a lábad a házból.

Nemzetközi csomagszállítás

Sokaknak már a gondolatra is görcsbe rándul a gyomruk, hiszen a külföldi csomagküldésről azonnal a bonyodalmak, a költségek és az egyéb nehézségek jutnak eszükbe. Pedig ennek sem kell így lennie, hiszen a megfelelő csomagküldő céggel, akinek tapasztalata van a nemzetközi csomagszállításban azonnal problémamentessé válhat a dolog.

Keress olyan szállító céget, akiknek ugyanannyira fontos, hogy csomagod biztonságban, épségben és időben érjen a célállomásra – legyen az egy Európai Ország vagy esetleg egy másik kontinens –, mint neked.