Fuvarozás egyéni vállalkozóként? Lehetséges!

Fuvarozás egyéni vállalkozóként,

Évek, évtizedek óta dolgozol alkalmazottként egy szállítmányozási cégnél, de úgy érzed változásra lenne szükséged?

Biztosan gondoltál már arra, hogy a munkát magánvállalkozóként, saját vállalkozás keretében folytatnád.

Ez nem csoda, hiszen a legtöbb ember arra vágyik , hogy a maga ura lehessen, hogy saját maga ossza be az idejét, saját maga dönthessen arról, hogy mikor, milyen munkát vállal el.

Szerencsére a vágyból könnyen valóság lehet, hiszen akár egyéni vállalkozóként is folytathatsz fuvarozási tevékenységet, nem kell hozzá nagyobb tőkét igénylő Kft-t vagy Bt-t alapítanod.

Ha függetlenségre vágysz, mindenképpen érdemes vállalkozást indítanod, viszont fontos, hogy tájékozódj a lehetőségekről, pozitív, negatív tényezőkről és a vállalkozás indításának feltételeiről.

A kellő információ birtokában biztos lehetsz abban, hogy a számodra legkedvezőbb vállalkozási-, és adózási fomát sikerül kiválasztanod.

Az alábbi cikkben minden hasznos információt megtalálsz arról, hogy fuvarozóként mi kell egy vállalkozás indításához, hogyan lehetsz KATA-s vállalkozó, milyen feltételei vannak a fuvarozó vállalkozás indításának és milyen képesítésekkel, engedélyekkel kell rendelkezned a szabályszerű működéshez.

Egyéni vállalkozás indítása – első lépések

Vállalkozóként annyi megbízást vállasz, amennyit csak szeretnél, nem lesz felettesed, minden fontos kérdésben te dönthetsz.

Mindehhez azonban egyéni vállalkozóvá kell válnod. Hogyan lesz valaki egyéni vállalkozó?

A kérdés bonyolult és egyszerű egyben. Sokan hiszik, hogy a hivatalos ügyek elintézése, a vállalkozói engedély kiváltása a folyamat első lépése, pedig nem. Ha az alapötlet már megvan, eldöntötted, hogy fuvarozni szeretnél, ki kell derítened, hogy az általad kínált szolgáltatásra van-e kereslet, van-e piac.

Saját magad is végezhetsz „piackutatást”, ráadásul ingyenes. Használd ki a közösségi média adta lehetőségeket, írj rövid bemutatkozó szöveget, készíts egy előnyös képet és oszd meg valamelyik közösségi oldalon.

Mindemellett fontos, hogy figyeld a konkurenciát! Milyen szolgáltatásokat kínál? Ha már alaposan felderítetted a terepet, jöhet a hivatali ügyintézés.

Egyéni vállalkozói tevékenység megkezdését kétféle úton lehet bejelenteni: elektronikus úton, ügyfélkapu keresztül vagy személyesen.

Ha a személyes bejelentést választod, érdemes a lakhelyed szerinti illetékes okmányirodát vagy kormányablakot választanod. A legszükségesebb okmányok, amelyeket magaddal kell vinned a személyi igazolványod és a lakcímkártyád.

A bejelentési eljárás során meg kell adni, hogy a vállalkozásod milyen tevékenységeket fog folytatni (egyéni vállalkozóként több tevékenységi kört is megjelölhetsz). A főtevékenység pontos elnevezését és kódját az úgynevezett ÖVTJ-ben (Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke) találod.

Fuvarozóként többféle tevékenység közül válaszhatsz, melynek a kódjai – a teljesség igénye nélkül – a következők:

  • közúti áruszállítás, költöztetés (4941)
  • közúti teherszállítás (494101)
  • szállítmányozás (522901)

Természetesen, te döntöd el, melyik tevékenység vág leginkább az egyéni vállalkozásod profiljába.

Ezek csupán támpontok, melyek segítenek eligazodni a hivatali ügyek útvesztőjében. Fontos, hogy vannak olyan főtevékenységek, melyeket csak a megfelelő végzettség, képesítés birtokában végezhetsz.

Ha ilyen tevékenységet választasz, bizonyítvánnyal kell igazolnod a szakképesítés meglétét. Ha nem rendelkezel képesítéssel, fel kell venned egy olyan alkalmazottat, akinek megvan a munkavégzéshez szükséges végzettsége. A képesítéshez kötött tevékenységek listáját a 21/210. (V.14.) NFGM rendelet tartalmazza.

Az egyéni vállalkozói tevékenység bejelentése díj-, és illetékmentes. Az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltása nem kötelező, de ha kézzel fogható igazolványt szeretnél (a hatósági igazoláson felül), annak kiváltása illetékmentes.

Az ügyintézés a kormányablaknál még nem ért véget! Be kell jeleneted a tevékenységedet a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) személyesen vagy ügyfélkapun keresztül, be kell jelentkezned a területileg illetékes önkormányzathoz a helyi iparűzési adó végett és regisztrálnod kell a szintén területileg illetékes Kereskedelmi és Iparkamaránál, illetve be kell fizetned a kamarai hozzájárulást, melynek éves díja 5.000 Ft.

Szerencsére a kamarai regisztrációt is el lehet végezni elektronikus úton. A bejelentkezéskor a hivatal megállapítja az egyéni vállalkozás adószámát, bejegyzi az alapítás pontos dátumát, a tevékenységi körök listáját, melyet nyomtatott formában átad a bejelentőnek.

Az egyéni vállalkozás egyik legnagyobb előnye, hogy a legrugalmasabb vállalkozási forma, könnyedén szüneteltethető, illetve szükség esetén könnyen megszüntethető.

Hogyan lehetsz KATA-s vállalkozó?

Az adózási forma kiválasztásánál érdemes végiggondolnod, hogy mekkora bevételre számíthatsz egy naptári évben. A jelenlegi szabályozás szerint a KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója) felső bevételi határa 12 millió forint. Főállású KATA-s vállalkozó havi 50.000 Ft adó fizetésére kötelezett, melyet a NAV által megadott számlaszámra kell utalni minden hónap 12. napjáig.

A mellékállású KATA-s vállalkozók (azok, akik rendelkeznek 36 órát meghaladó bejelentett munkaviszonnyal) 25.000 Ft adó fizetésére kötelezettek.

Érdemes tehát eldöntened, hogy fő-, vagy mellékállásban szeretnél fuvarozással foglalkozni, illetve azt, hogy az alanyi adómentességet vagy az ÁFA fizetést választod. A KATA-s vállalkozók többsége az alanyi adómentességet választja, melynek felső bevételi határa évi 8 millió forint.

Így lényegesen könnyebbé válik az adminisztráció, hiszen a számlákon nem kell feltüntetni az ÁFA mértékét, illetve nem kell havonta áfabevallást készíteni.

Az éves bevallás kitöltése alól azonban a KATA-s egyéni vállalkozó sem mentesül! Ez a bevallás valójában egy nyilatkozat a vállalkozás adott évben elért bevételéről.

Kitöltése lényegesen egyszerűbb, mint egy hagyományos SZJA bevallásé, de nem árt könyvelő segítségét kérned, hogy mindig naprakész maradj az adójogszabályok terén.

Ha úgy döntesz, hogy fuvarozóként a KATA-s adózási forma a legkedvezőbb a számodra, elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül elvégezheted a bejelentkezést a megfelelő űrlap kitöltésével.

Milyen képesítések, engedélyek szükségesek a vállalkozás elindításához?

A fuvarozási, költöztetési tevékenység nem szerepel a 21/210. (V.14.) NFGMrendeletben található szakképesítéshez kötött tevékenységek listáján, így (ha nem veszélyes anyagot, ADR hatálya alá tartozó árut szállítasz) nincs szükség képesítést igazoló bizonyítvány felmutatására a hivatalban.

Azonban fuvarozás során rengeteg szabályt kell betartani, és fontos a szolgáltatáshoz kapcsolódó dokumentumok, fuvarokmányok megfelelő kitöltése is.

Fontos figyelembe venni, hogy az úgynevezett közúti közlekedési szolgáltatás gyakorlása – néhány kivételtől eltekintve – engedélyköteles.

Az egyéni vállalkozás megindításakor érdemes számolni az ügyintézési idővel is. A fuvarozói (közúti árutovábbítási) engedély iránti kérelem ügyintézési határideje három hónap.

A helyi iparűzési adóhoz hasonlóan, a fuvarozási szolgáltatásokkal kapcsolatos ügyintézésre a megyei vagy fővárosi kormányhivatalnál van lehetőség (a területi illetékesség meghatározásakor a vállalkozás székhelyét kell alapul venni).

A kérelemben fel kell tüntetni a vállalkozó adatai mellett a fuvarozásra használt járművek megjelölését és rendszámát is (a kérelemhez továbbá csatolni kell a használni kívánt jármű/járművek forgalmi engedélyét is (saját tulajdonú jármű esetében)

A fuvarozói (közúti árutovábbítási) engedélyről bővebben

Fuvarozói tevékenység kizárólag az egyéni vállalkozás székhelye szerint területileg illetékes kormányhivatal által kiadott engedély és engedélykivonat birtokában végezhető[. Engedélykérő nyomtatvány az illetékes kormányhivataltól kérhető.

„Tevékenységi engedély a 3,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű teherjárművel (speciális eset kivételével) végzett közúti árutovábbítási tevékenység esetén szükséges”[.

A bejelentésről szóló igazolást a jármű vezetője köteles a gépjárművön/magánál tartani az okmányellenőrzés zökkenőmentes végzése érdekében.

A hatályos 1071/2009/EK rendelet értelmében nem kell fuvarozói engedélyt kiváltani annak a vállalkozásnak, amelyik kizárólag 3,5 tonna össztömeget meg NEM haladó gépjárművel kíván fuvarozói tevékenységet végezni[. Jó hír továbbá, hogy a 3,5 tonnát meg nem haladó járművek engedélyezéséhez nem szükséges erkölcsi bizonyítvány kiváltása.

Habár kiváltása nem kötelező, az erkölcsi bizonyítvány megléte pozitív színben tüntetheti fel a kezdő egyéni vállalkozót, és mivel kiváltása évente 4 alkalommal díjmentes, így érdemes kiváltani (ügyfélkapun keresztül, elektronikus úton igényelhető, postai kézbesítés átlagosan 3-5 munkanap).

Egyéb tudnivalók

Az engedélyek kiváltásán felül a szabályszerű munkavégzéshez további dokumentumok beszerzése szükséges. Sokan nem számolnak azzal, hogy a szállítandó árura minden esetben árubiztosítást kell kötni egy biztosító céggel.

Az ügyfelek szinte minden esetben kérik az árubiztosítás meglétét igazoló dokumentumot. Ennek hiányában az ügyfelek száma jelentősen csökkenhet. Ugyanez vonatkozik az üzemeltetni kívánt járművekre is. Minden járműnek gépjármű biztosítással kell rendelkeznie.

Más szabályok vonatkoznak a belföldi és a nemzetközi fuvarozásra. A nemzetközi fuvarozás sokkal összetettebb tevékenység, az engedélyek beszerzése is több utánajárást kíván és a papírmunka is több.

Fuvarlevelet belföldi szállításkor is érdemes kitölteni, nemzetközi szállítmányozásnál ez a fuvarlevél az úgynevezett CMR. Ez az egyik legfontosabb dokumentum, mert ez bizonyítja, hogy az adott nemzetközi fuvar szerződés alapján történik, továbbá ez igazolja magát a szállítmányt. A A CMR kitöltése nincs előképzettséghez kötve, de minimális gyakorlattal, szakmai tapasztalattal érdemes rendelkezni.

Ha úgy érzed, készen állsz az önálló munkavégzésre, és megvannak hozzá a szükséges feltételek, vágj bele!


Források:

http://www.ksh.hu/ovtj_kereso
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1000021.NFG
http://kormanyablak.hu/hu/feladatkorok/34/OKMIR00023
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1000021.NFG
https://www.nkh.gov.hu/web/kozuti-gepjarmu-kozlekedesi-hivatal/hir/-/hir/189032/true/arufuvarozasi-cemt-engedelyek
https://www.nkh.gov.hu/web/kozuti-gepjarmu-kozlekedesi-hivatal/hir/-/hir/189032/true/arufuvarozasi-cemt-engedelyek
https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:300:0051:0071:HU:PDF